Kezdőlap / Állatok / A fennek

A fennek

A fennek – más néven sivatagi vagy nagy fülű róka – a legkisebb testű rókafaj, füle azonban valamennyi rokonáénál nagyobb. Sivatagban él – főként Észak-Afrikában, a Sínai-, valamint az Arab-félszigeten -, és különleges módon alkalmazkodott a környezetéhez.

A fennek dús, bozontos farkának hegye rendszerint fekete vagy sötétbarna, míg testének prémje fakó homokszínű. Legfeltűnőbb jellemzője hatalmas fülei, melyek akár 15 centiméteresre is megnőhetnek. Ez is azt jelzi, hogy az állat a forró, száraz környezethez alkalmazkodott. Hallása éle, mely segíti a zsákmányszerzésben, de a fülek a hő leadásában is nagy szerepet játszanak. Bundájának színének köszönhetően könnyen beleolvad környezetébe ás jobban elrejtőzik. A talpai borító sűrű szőrzet jóvoltából az állat a forró homokon is könnyedén tud mozogni.

A fennek kedveli a homokbuckás vidéket vagy az olyan sík területeket is, ahol puha, homokos a talaj és ott könnyedén tud ásni. Szívesebben van társaságban, 10-15 egyedből álló családi csoportokat alkot. Ezeket domináns hím vezeti, mely vizeletével megjelöli felségterületének a határait. A csoport tagjai vonyító, morgó és izgatott csattogó hangok különféle változataival kommunikálnak. A sivatagi róka éjszakai állat, a nappali hőség elől homokba ásott üregbe menekül, itt pihen vagy alszik.

Az állat mohó étvágyát kisebb gerincesekkel – főként rágcsálókkal – enyhíti, ezeket többnyire éjszaka ássa ki üregeikből. Étrendjét madártojással, gyíkokkal és rovarokkal egészíti ki. A fennek nem mondható válogatósnak, mindent megeszik ami az útjába kerül, ha szükséges növényeket, gyümölcsöket, bogyókat is elfogyaszt.

A párzási időszak januártól márciusig tart, ekkor a hímek területük védelmezésében agresszívabbá válnak. A vemhesség körülbelül 50 nap, egy alomban 1-5 utód is születhet. A kölykök kéthónapos korukra válnak önállóvá, és nagyjából egyéves korukra ivaréretté. A párok egy életre együtt maradnak, azonban ebbe igyekeznek beleszólni más hímek is, így megindul a harc a nőstényért, sokszor apa-fia között is. A fennek bár nem veszélyes az emberre, állományuk mégis az utóbbi időben a vadászásuk miatt igencsak megfogyatkozott.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás