Kezdőlap / Állatok / Madarak / A strucc

A strucc

A strucc a ma élő legmagasabb és legtestesebb madár. Több más rokonához – a nandukhoz, az emuhoz, a kazuárokhoz és a kivikhez – hasonlóan teljesen röpképtelen csak járni, futni tud. A futómadarak tudományos neve: lapos szegycsontúak.

A strucc száraz, nyílt síkvidékeken, félsivatagokban, és szavannákon honos. Afrikában sokfelé elterjedt. Futáshoz alkalmazkodott, hosszú, erőteljes lábai végén kemény lábpárnák alakultak ki, ezek hasonló szerepet töltenek be, mint az antilopok és más gyors futású emlősök patái. Futás közben így csökkenti lábának a talajjal érintkező felületét, s ez által kisebb lesz a súrlódás. A két ujj közül az egyik jóval nagyobb, és lapos karom van rajta. Ez hordozza a madár testtömegének zömét. A struccláb ruganyos inai pattogó labda módjára mozognak, így segítenek, hogy az állat energiát takarítson meg.

A strucc lábának izomtömege az egész testéhez viszonyítva sokkal nagyobb, mint a röpképes madaraké. Így ez az állat még az antilopnál is gyorsabban tud futni, igaz, a sebességkülönbség nem túl nagy. A strucc és más lapos szegycsontúak kecses, gyors és rendkívül kitartó futásukkal a lehető legjobban hasznosítják a rendelkezésükre álló oxigént – sokkal gazdaságosabban, mint a nehézkesen totyogó pingvinek vagy ludak, amelyek azonos mennyiségű oxigént körülbelül harmadannyi idő alatt fogyasztanak el.

A futópadon való mozgásra idomított struccokkal végzett kísérletek kiderítették, hogy e madarak oxigén-felhasználása nagyjából olyan, mint egy azonos súlyú pónié. A strucc 20 percen át mintegy 50 kilométer/óra sebességgel tud száguldani kifáradás nélkül, de egy-egy rövid szakaszon akár 100 kilométer/órával is képes száguldani. Már az egy hónapos fiókák is 50 kilométer/órás iramra képesek.

A kifejlett strucc nem csak futásra használja izmos lábát, hanem fészkelő helye kikaparására és a ragadozók elleni védekezésre is. Erőteljes a rúgása. Táplálkozás közben rendkívül gyorsan észlelik a veszélyt, ha megzavarják, más állatokat is riaszt, például a legelésző antilopnyájakat, így ő a szavanna lakóinak kitűnő őrszeme.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A papagáj ismertetése

A papagájok az állatvilágban a legkönnyebben, és szinte mindenki számára felismerhető madarak. Jellegzetes két ismertetőjegyük …

Leave a Reply