Kezdőlap / Állatok / Madarak / Bölömbika

Bölömbika

A Bölömbika a gólyaalakúak rendjébe tartozik. Ezen belül pedig a gémfélék családjába tartozó gázlómadár. Rengeteg régi magyar nevet is aggattak rá, mint például a nádi bika, bikagém, vízi bika. Megjelenését tekintve alapvetően világosbarna rejtő színű. Sötétbarna tollazatú és emellett fekete csíkokkal mintázott. A feje felső része fekete és a szája körül kékeszöld. A bölömbika testhossza mintegy hetven-nyolcvan centiméter. A szárny fesztávolsága pedig megközelítőleg 125-135 centiméter. Megtévesztő lehet a mérete, mert legtöbbször gubbasztó pózba láthatjuk. A tömegüket tekintve 0,5 és 2 kilogramm között van. Nagyobb méretű gázlómadarak közé tartozik a többi társától eltérően csak a költőhelyén a sűrűbb vízi növényzet között keresi táplálékát. A táplálékai között megtalálhatók halak, békák, madárfiókák és rágcsálók. A Bölömbika vonuló madár március elején érkezik, és Október közepén távozik. De egyes egyedek főleg csoportosan egy-egy meleg vizű víz mellett áttelelnek. A telet a földközi tenger partvidékén tölti.
Remek rejtőzködő. Mindezt a tollazatának sokáig tartó mozdulatlanságának köszönheti. Veszély esetén nyakát kinyújtja és csőrét az égnek szegezi. Hirtelen veszély esetén szárnyait kitárja. A gémek többségével ellentétesen nem alkot költőtelepeket, hanem magányosan fészkel. Ovális fészkét a sűrű növényzetbe építi a vízszint fölé. Főleg a nagyobb kiterjedésű nádasokat kedveli. A költést Április közepén kezdi, és június végén fejezi be. Átlagosan 4-6 tojást rak, a hím nem vesz részt a kotlásban sem és az etetésben sem. A kikelési idő 25-26 nap. A fiókák eleinte vízi rovarokat kapnak. Két-három hétig maradnak a fészekben. Öt-hat hét múlva válnak röpképessé.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A papagáj ismertetése

A papagájok az állatvilágban a legkönnyebben, és szinte mindenki számára felismerhető madarak. Jellegzetes két ismertetőjegyük …

Leave a Reply