Kezdőlap / Állatok / Madarak / Fácánok

Fácánok

A fácánok többsége erdős, ligetes területek lakója. Napközben a talajon járkálnak, éjszakára azonban a fák ágaira telepednek. Erős lábukkal a korhadó levelek között kapirgálva keresgélik táplálékukat. A talaj felszínén levő rovarokat, férgeket, növényi magvakat szedegetik. Igen jól tudnak gyalogolni, ha pedig veszélyt éreznek, igen gyorsan képesek elfutni – ritkábban menekülnek repülve. Ha azonban repülésre adják a fejüket, rendkívül gyorsan képesek eltűnni a fák között. Menekülniük pedig gyakorta kell, hiszen testes madarak, a rókák, sólymok, sasok pedig kedvelik a húsukat. érdekes, de rendkívül gyorsan elfáradnak, így túl messzire nem jutnak.

Pontosan nem tudni, de sokan úgy tartják, hogy a fácánokat még a régi rómaiak telepítették be Európa meghódított vidékeire, és a vörös dzsungeltyúk volt az első, amelyet ötezer évvel ezelőtt háziasítottak. A vadon élő dzsungeltyúk kakasa nőstényekből háremet gyűjt maga köré, és megvédi azt más kakasoktól. Ezt a jelenséget jó néhány nagyobb emlősfaj esetében tapasztalhatjuk, a madarak körében mégis ritka az ilyesmi. A kakas – a fácánfélékhez hasonlóan – megküzd a fajtához tartozó vetélytársakkal a nőstényekért. A kakasok ilyenkor időnként a levegőbe ugranak, csőrükkel vagdossák egymást, de erős sarkantyúkörmeikkel is súlyos sebeket ejthetnek.

A páva is a fácánok családjába tartozik. Bár pompásak a szárny- és farktollai, az elsőség ezen a téren egy másik fajhoz tartozó madáré, a Szumátrán és Borneón élő árguspáváé. Ennek farktollai ugyanis elérhetik az 1,3 métert is.

A fácánkakasok feltűnően szépek; a Himalája hegységeiben található csillagos tragopán karmazsinvörös színét fehér pettyek díszítik. A Lady Amherst-fácán különösen elegáns, színe ezüst, fekete és vörös. Az aranyfácán skarlátvörös mellét fémes aranyszínű fejdísz és mélykék színű szárnyak egészítik ki. E csodaszép madarak nagy részét ma a kihalás veszélye fenyegeti, ennek oka elsősorban az ember, az erdőirtás és az élőhelyeik megszűnése.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A papagáj ismertetése

A papagájok az állatvilágban a legkönnyebben, és szinte mindenki számára felismerhető madarak. Jellegzetes két ismertetőjegyük …

Leave a Reply