Kezdőlap / Állatok / Rovarok / A hangyafélék

A hangyafélék

A rovarok egyik kiemelkedően sikeres és bonyolult társas szerveződésű csoportja a hangyáké. Egy indián legenda szerint valaha az egész Földet víz borította, majd a Teremtő létrehozta a hangyákat, s azok addig-addig szaporodtak és sokasodtak, míg végül szárazföld nem lett belőlük. Ezért bárhol ásunk is le a talajba, mindenütt hangyákra bukkanunk. Ma a világon több mint hatezer hangyafaj él. Többségük a trópusokon honos, de a mérsékelt égövben sincs belőlük hiány. Mindennapi életüket bonyolultan szervezett, társas rendszerben élik.

A hangyafészek rendszerint a föld alatt van, és sok éven át lakható. Egy-egy hangyafészeknek több millió lakója is lehet; egy szárnyas királynő, a hímek, valamint a terméketlen és röpképtelen dolgozók tömegei – általában ez utóbbiakat látjuk nyüzsögni, élelmet cipelni. A dolgozók némelyike a fészek védelmezésére specializálódott. Ezek a katonák hatalmas állkapcsukról ismerhetőek fel. A fészkük környékén elszántan támadnak rá a ragadozókra.

Sokféle hangyafészket ismerünk. Vannak olyan telepek, melyek az utak burkolata alá veszik be magukat, az erdei vöröshangyák pedig fenyőtűkből és gallyakból készítenek hatalmas bolyt maguknak – ennek magassága meghaladhatja a másfél métert is és átmérőjük három méter is lehet. A bolyokat folyosók szövik keresztük-kasul, amelyeken a hangyák szabadon közlekedhetnek. A lárvák etetése a dolgozók feladata. A párzás után a nőstény keres egy alkalmas helyet, ahol új kolóniát alapíthat.

A trópusi vöröshangyák a felszínen élnek és nagy csapatokban vándorolnak. E harcias hangyák hadoszlopai az erdőben masírozva megesznek minden ehetőt, ami az útjukba kerül. Az is előfordul, hogy a véletlenül otthagyott háziállatot támadják meg és szőröstül, bőröstül fölfalják. A fán fészkelő trópusi szövőhangyák vékony fonállal összeszőtt falevelekből építik fészküket. A fonalat a lárvák termelik, amelyeket a kifejlett hangyák eleven varrótűként tartanak az állkapcsukban, amikor építkeznek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Euszocializáció a rovartársadalomban

A közönséges lódarázs (Vespa crabro), a méhek (Apis mellifica), a társas darazsakhoz, a hangyákhoz vagy …

Leave a Reply