Kezdőlap / Állatok / Rovarok / Lisztbogár a leggyakoribb zsizsik fajta

Lisztbogár a leggyakoribb zsizsik fajta

A lisztbogár fajtái a kis lisztbogár (Tribolium confusum) és a nagy lisztbogár (Tenebrio molitor), az apró lisztbogár (Tribolium madens).
A lisztbogár 3-17 mm nagyságú, színe sötétbarna, vagy fekete, alakjuk megnyúlt . A nőstények életükben akár több száz petét is raknak le táplálékra, vagy annak a csomagolóanyagára. Naponta csak 10-15 petét tudnak lerakni, így peterakásuk több napig is eltarthat. A petéből kikelő lárva a „lisztkukac”. Nagy tömegben csak a számukra kedvező igen párás környezetben (70-75% relatív páratartalom esetén) és melegben (23-25 °C hőmérsékleten) szaporodnak el, elsősorban ott, ahol kissé nyirkos és dohos anyagokat tárolnak. Gabonafélékben, növényi őrleményekben, hüvelyes és olajos magvakban fordulnak leggyakrabban elő. A lárva és az imágó egyaránt károsít.
Elsősorban passzív úton, a fertőzött anyagokkal terjednek, de a zárt térbe berepülhetnek.
A lisztbogarak mindenevők.
A nagy lisztbogár a világon mindenütt megtalálható faj. Testhossza 1,5-2 centiméter. Teste hosszúkás, színe fényes barna, vagy fekete. Szárnyfedőin finoman pontozott sávok futnak végig, tora egyenletesen, finoman pontozott, szélesebb, mint amilyen hosszú. Csápja rövid, ízei kissé vaskosak. Csápja és lába vörösesbarna.Az egyik leggyakoribb gabona raktári kártevő. Éjjel aktív, napközben rejtőzködik. Gyakran repül fényforrások felé. A szabadban főleg kidőlt, korhadó növényzeten találkozhatunk vele.
A kis lisztbogarak közül a rozsdabarna kis lisztbogár gyakori. Tápláléka igen változatos. Megeszik a gabonát, magvakat, földimogyorót más hüvelyeseket, fűszereket, szárított gyümölcsöt, stb. Gyakori malomkártevő; az erősen megtámadott lisztnek átható szaga van, megbarnul és sütésre alkalmatlan. Ez a kártevő az egészséges búzaszem belsejét is megtámadja.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A giliszták

A legismertebb féreg a földigiliszta. Csoportjának e jellegzetes képviselője nagyon fontos szerepet tölt be a …

Hozzászólás