Kezdőlap / Állatok / Rovarok / Zsizsik

Zsizsik

Jellemzői: A zsizsikek a bogarak csoportjába tartoznak. Többnyire felül kissé lapított tojásforma vagy gömbölyödő testalkatúak, melyből a hátul befűződött fej ormányszerűen nyúlik előre. Fejlődésük magvakban megy végbe. Két pár szárnyuk van. A felső szárnyak fő feladata, hogy a vékony és könnyen sérülő hátulsó szárnyakat, valamint a potrohot védjék. A kemény szárnyfedő védi a bogarakat a külső hatásoktól, ezért sok faj károsodás nélkül képes a nagy szárazságot elviselni. Szájszerveik rágó típusúak, fő alkotó elemeik az erős és gyakran igen hegyes rágók, valamint a kisebb, tapogatókat viselő állkapcsok. Erős rágó szájszerveikkel a tápanyagokat apró darabjaira morzsálják szét.
Teljes átalakulással fejlődnek. A petéből kikelt lárva teljes nagyságát többszöri vedlés után éri el. A lárva rendszerint vékony bőrű, puha, ezért a madaraknak, hüllőknek és más rovarevő állatoknak kitűnő tápláléka. Ezért a legtöbb faj lárvája rejtett életmódot folytat. A lárvák különböző alakúak lehetnek, a bábok mindig „szabad” bábok.
Fejlődésük lassú, 1-6 hónap között mozog
Táplálkozási módjuk igen változatos, nagyobb részük növényi anyagokon él. De nem kis számban akadnak köztük azonban mindenevők is, amelyek állati és növényi eredetű tápanyagokat egyaránt elfogyasztanak, de saját holt társaikkal is táplálkoznak.
Fajtái: Kenyérbogarak, lisztbogarak, tolvajbogarak, dohánybogár, korpabogár, gabonazsizsik, babzsizsik, borsózsizsik

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A giliszták

A legismertebb féreg a földigiliszta. Csoportjának e jellegzetes képviselője nagyon fontos szerepet tölt be a …

1 hozzászólás

  1. Ha a takarmány közt van a zsizsik, keverj közé őrölt borsot, kb. 20 kg.-hoz egy kávéskanállal.
    Így nemcsak nem megy bele a zsizsik, de onnan is elmenekülnek, ahova már bementek.

Hozzászólás