Kezdőlap / Állatok / Óriáspanda

Óriáspanda

Az óriáspanda Földünk egyik legritkább állatfaja. Sokáig nem tudták biztosan eldönteni melyik állattal van rokonságban, de ma már genetikai vizsgálatokkal egyértelműen bizonyították, hogy a medvefélék családjába tartozik. Népszerűségét kedves, és könnyen felismerhető külsejének köszönheti. Termete és testalkata zömök, gyapjas bundájának alapszíne fehér, de lábán, vállán, mellkasán fekete. Úgyszintén feketék a fülei, és különlegessé teszik sötét szemfoltjai. Feje más medvéknél nagyobbnak, oldalról kereknek tűnik, ez elsősorban jól fejlett rágóizmainak köszönhető. Jellegzetessége, hogy mancsain “második hüvelykujjat” visel.
A szabad természetben Dél-Kína középső részén lévő hegyekben, csapadékos éghajlatú erdőkben él. Éjszakai életmódot folytat, alkonyattól reggelig jár élelem után. Napközben pihen, alszik, de nincs állandó lakhelye, egy-egy védett helyen húzódik meg. Rokonaival ellentétben téli álmot nem alszik.
Amikor a panda ébren van, általában táplálkozással tölti az idejét. Leginkább a bambusz levelét, szárát, hajtását tekinti fő táplálékának, de szívesen fogyaszt más növényeket, gombát, gumókat is. Ha sikerül elkapnia egy halat, vagy kisemlőst, azokat sem veti meg. Fenntartásához nagy mennyiségű növényt kell elfogyasztania, naponta 10-20 kg között. Ez azért is szükséges, mert a panda emésztőrendszere nem működik hatékonyan, míg más növényevő táplálékának 80 %-át megemészti, addig a foltos maci csupán kb. 20 %-át.
A nőstények általában egy utódot hoznak a világra, bár időnként ikreik is születnek. Az újszülőtt panda csaknem teljesen csupasz, és tömege 13-15 dkg körül van. Sok gondoskodásra van szüksége, élete első három hetében anyja szinte szünet nélkül ringatja. A bocsok 1- 1,5 éves koruk között válnak el anyjuktól. Szaporodni hat éves koruk körül kezdenek, és ekkor is csak 2-3 évente ellik a nőstény. Ez is lehet az akadálya, hogy a pandák száma nem indul jelentősebb növekedésnek. Kis számuknak fő oka a vadászaton kívül, hogy a civilizáció terjeszkedésével egyre kisebb lesz az erdei élőhelye. Az óriáspandák sorsát az egész világon figyelemmel kísérik, a kínai kormány is komoly erőfeszítéseket tesz megmentéséért.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

1 hozzászólás

  1. Hajrá, kínai kormány! :) Legalább valami pozitív is kötődik hozzájuk.

Hozzászólás