Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Reumatoid artritisz

Reumatoid artritisz

Mi a Rheumatoid Artritisz (Krónikus ízületi gyulladás)?

Az ízületek pusztulása fémjelzi a Reumatoid artritiszt (a továbbiakban RA). Az immunrendszer ismeretlen okból támadja az ízületi szöveteket. A fehérvérsejtek az ízületi nyálkahártyához vagy a belhártyához érve gyulladást okoznak és ezt ízületi nyálkahártya gyulladásnak nevezzük. Ez az ízületek meleg, vörös, duzzadt és fájdalmas tüneteihez vezet. Az RA krónikus gyulladás, a normálisan vékony ízületi hártyák megvastagodását, és az ízületek dagadását, puffadtságát okozza.
Idővel a gyulladt belhártya megtámadja és elpusztítja az ízületi porcot és csontot. Az RA-t tanulmányozó kutatók úgy gondolják, hogy a betegség első vagy második évében elkezdődik a csontok károsodása. Ez az egyik ok, amiért a korai diagnózis és kezelés nagyon fontos. Kétszer annyi nő betegszik meg, mint férfi.
Újabb kutatások során felfedezték, hogy a betegség kialakulásában a hormon-ideg-és immunrendszer bonyolult kölcsönhatása áll fenn. A kutatók azt is megpróbálják kideríteni, hogy miért fejlődik gyakran az RA a terhesség alatt. Egy tanulmány szerint bizonyos fehérjék felelősek ezért, amelyek az anya és a magzat között haladnak. Ezek azok a fehérjék, melyek abban segítik az immunrendszert, hogy felismerjék a szervezet saját sejtjei és az idegen sejtek közötti különbséget. Ez a fehérje-csere valószínűleg bizonyos módon változást okoz az anya immunrendszerében a terhesség során.
Úgy látszik, hogy mind genetikai, mind környezeti tényezők kombinációja az RA fő kiváltó oka.

Genetika:
Azok, akiknél olyan autoimmun betegség veszélye áll fenn, mint az RA, bizonyos típusú emberi fehérvérsejt antitesteket örököltek (HLAs = human leukocyte antigens). Ezek fehérvérsejt fehérjék, melyek a fehérvérsejtek túlzott reakcióját okozzák. Ez a genetikai különbség azt jelenti, hogy az érintett családtagok egy vagy több autoimmun betegségre fokozottan veszélyeztetettek.
A kutatók családoktól gyűjtenek be információt azért, hogy jobban megismerjék a genetikai kapcsolatot. Állatmintákban számos genetikai területet azonosítottak be, melyek növelik az RA-ra való hajlamot. Újabb kutatások számos új gént fedeztek fel, melyek a betegséggel társíthatók.

Környezeti tényezők
Egy fertőzés, vagy más környezeti együttható évekkel később RA-hoz vezethet. Ez megnehezíti a bűnös beazonosítását. Mindamellett a kutatók közelebb jutottak néhány lehetséges okozóhoz, mondja a WebMD-nek Paymen (John A. Peyman, PhD, Az Allergiás és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének klinikai immunológiai ágazatának programvezetője az Egyesült Államokban)

Ezek közé tartozik:
• Dohányzás
• Összetett vírus B19, úgyis ismerik, mint 5. betegség
• Epstein-Barr vírus, egy kiemelkedően fertőző tényező
• Bakteriális fogíny betegség (periodontitis)

„Újabb tanulmányok szerint a dohányzás módosítja a fehérjéket a tüdőben” – mondja Peyman. „Ezek a módosult fehérjék hasonlítanak azokra, melyek a gyulladt ízületekben jelennek meg. A sejtek a tüdőből a sérült ízületbe ’utaznak’, ahol az immunrendszer erősen reagál, folyamatos gyulladást okozva.”
Hasonló folyamat történhet egy fertőzéssel. Genetikai hajlammal rendelkező emberekben kisebb elszigetelt fertőzés a szájban például be tudja csapni az immunrendszert, hogy az másik helyet keressen módosított fehérjék számára. „Ez további lappangó gyulladáshoz vezethet a szervezetben, mely tartósan támadja az ízületeket” – mondja Payman.
Peyman szerint „Ez a molekuláris utánzás az alapja az autoimmun betegségek immunológiájára irányuló legtöbb kutatásnak”. A kutatók megpróbálják megtalálni, hogy egy mikróba, vagy környezeti támadás melyik összetevője hasonlít az immunrendszer ismert célpontjához az autoimmun betegségekben. Az RA tekintetében ez évtized óta tartó kérdés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addison-kór

Az Addinson-kór idült, elsődleges mellékvese-kéreg betegséget foglal magában. Nevét Dr. Thomas Addinson –ról, egy londoni …

Leave a Reply