Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Védőpajzs a kórokozók ellen

Védőpajzs a kórokozók ellen

Szervezetünk nap mint nap különböző veszélyeknek van kitéve. Az immunrendszer hivatott arra, hogy felvegye a harcot ezekkel szemben. Az immunrendszer az emberi szervezet egyik legösszetettebb működésű rendszere.
Az anyatejjel táplált csecsemők édesanyjuk szervezetéből ideális összetételben megkapják azokat a védelmi anyagokat, amelyekre az ő szervezetüknek szüksége van. Később azonban a kicsik immunrendszerének önállóan kell helytállnia a külvilág káros hatásaival szemben. Márpedig kihívás van bőven, hiszen bárhol is van a gyermek, otthon, utcán, játszótéren, orvosi rendelőben stb., megszámlálhatatlan kórokozóval találkozik minden nap. Ezektől megóvni még a lakásba zárva sem lehet, hiszen még a legsterilebb, védett otthoni körülmények között „tartott” gyerek is találkozik a családtagjai által hazavitt új baktériumokkal. De nem is szabad ilyen „védelmi hálóval” megakadályozni, hogy a kicsi immunrendszere természeténél fogva képes legyen ellenállni minden külső támadásnak.
Nemcsak a közösségekbe újonnan belépő gyerekek kerülnek olyan helyzetbe, hogy az immunrendszerükre ráfér egy kis erősítés. Sok szülő ismeri például a szeptemberben szinte menetrendszerűen megjelenő lázas, megfázással, esetleg hasmenéssel együtt járó néhány napos betegséget. Talán nem is gondolnak arra, hogy a tanévkezdéssel együtt járó stressz és a gyerektársak között fellelhető sokféle kórokozó gyengíthette le átmenetileg csemetéjük immunrendszerét. Mert legyen bármilyen szép és vonzó is az új környezet és nagy a várakozás, mindig komoly stresszt él át a kisiskolás, de a bölcsődébe, óvodába lépő „beszoktatós” pici is.
Az ilyen pár napos betegségeknek is elejét lehet venni az idejében elkezdett kúrával. Az immunrendszer erősítését, a megelőzésként biztosított hasznos nyomelemek bevitelét, a C-vitamin rendszeres szedését tanácsos minden életkorban folytatni.
Ugyanilyen fontos a friss levegőn tartózkodás, a rendszeres testmozgás, a napi megfelelő folyadékbevitel, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztás.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply