Kezdőlap / Tag Archives: vitaminok

Tag Archives: vitaminok

Vitamin nyusziknak

Sok állattartó teszi fel magában a kérdést, hogy egészséges e a kedvence, és megkap e mindent, amire szüksége van. Ez így van a törpenyúl gazdiknál is, a cicásoknál is, és más kisállat gazdijánál is. Mindannyian azt szeretnénk, ha kisállatunk egészséges lenne, és sokáig élne. A jó, hogy ebben mi segíthetünk, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Ha késik a kis jövevény…

Napjainkban a párok nagy része előre eltervezi, mikorra szeretné, ha megérkezne a baba az életükbe. De mi történik akkor, ha hosszas próbálkozás, hónapok, esetleg évek eltelte után sem kopogtat a gólya? A gyermekáldás elmaradásának számtalan különböző, szervi és lelki oka lehet. Természetesen elsősorban szakember segítségét kell kérni. A meddőségi központok …

Érdekel a cikk folytatása? »

Házi kedvencünk a kutya

Sok idő telt el azóta, mikor az első emberi települések körül ólálkodó, hulladékok között szaglászó kutyák, nagy becsben tartott háziállatokká válhattak. Az ember legjobb barátja tartja a mondás a kutyáról. Legyen az sportkutya vagy kopó, munkakutya vagy öleb, a gazdi és háziállata között különleges, és sokszor eltéphetetlen kötelék alakul ki. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Menstruációs problémák

A menstruáció előtti tünetegyüttes (premenstruális szindróma,PMS) az ár,amit a nőknek olykor fizetniük kell azért,hogy a természet őket tüntette ki az utód világrahozatalának képességével. Az ovulációt követően (a havi ciklusnak nagyjából a felénél) megnő a progeszteron nevű hormon mennyisége,amely előkészíti a méh belső falát a megtermékenyített petesejt számára. Ám pár nappal …

Érdekel a cikk folytatása? »

Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás… én csak így hívom, amikor átvitt értelemben több hajam marad a fésűben vagy hajmosás után a fürdőszobában, mint a fejemen. Ilyenkor egy marék hajtól kell búcsúznom. A látvány ijesztő, fésülködni sem mer az ember lánya, hiszen kopaszon még a szüleim sem ismernének rám. Valójában több oka lehet, nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

Összefüggés a vitaminok és korunk modern betegségei között

Elismert tény, hogy korunk sok betegségének oka: nem olyan étrenden élünk, ami tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Ahhoz is kevés kétség fér, hogy az olyan súlyos degeneratív betegségek számának növekedése, mint a szívinfarktus, csontritkulás, rák és hasonlók, összefüggnek táplálkozási szokásainkkal. Az Egészségügyi Világszervezet egyik nemrégiben közzétett jelentése napi 400 gramm zöldség …

Érdekel a cikk folytatása? »

Túladagolhatjuk-e a vitaminokat?

Hiába hasznosak és nélkülözhetetlenek, a vitaminokból nem csak a túl kicsi, de a túl nagy mennyiség is nem várt következményekkel járhat. Ha valaki például rengeteg béta-karotinban gazdag sárgarépalevet iszik, a tenyere és a talpa narancssárgás színűvé válik. Ez a jelenség visszafordítható és nem ártalmas, ám vannak olyan vitaminok, amelyek túladagolása …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az A-vitamin és a túladagolás kockázata

Az A-vitamin nemcsak abban segít, hogy lássunk a sötétben. Segíti a fehér vérsejtek előállítását s működését, részt vesz a csontképzésben, szabályozza a sejtek növekedését és osztódását. Ez utóbbi miatt sok kutató kereste az összefüggést az A-vitamin és a rák között, vizsgálva, hogy béta-karotin (elővitamin, ami A-vitaminná az emésztőrendszerben alakul át) …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fantasztikusan sokoldalú C-vitamin

A C-vitamin legfőbb étrendi forrásai: burgonya, gyümölcslevek, citrusfélék és friss zöldségek. Az egyes ételek C-vitamintartalma nagymértékben függ az évszaktól, a fajtától és a frissességtől. A tápanyag-kiegészítés okai A C-vitamin természetesen a skorbut gyors és hatásos ellenszere, de szerencsére ezzel a betegséggel most már nem túl gyakran találkozni a nyugati országokban, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A béta karotin biztonságossága és hatása

Béta-karotin szedhető pusztán az A-vitamin hatásáért, de a tápanyagok szabad gyököket pusztító képessége más szempontok miatt is hasznos kiegészítővé teszi. Több tanulmány kimutatta, hogy az alacsony béta-karotin felvétel kapcsolatban áll szívbetegségek és rák kialakulásával. Ezt szem előtt tartva hangsúlyozzák a táplálkozásszakértők napi két-három nagyadag gyümölcs és zöldség fogyasztásának fontosságát. Ha …

Érdekel a cikk folytatása? »