Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Vitamin nyusziknak

Vitamin nyusziknak

Sok állattartó teszi fel magában a kérdést, hogy egészséges e a kedvence, és megkap e mindent, amire szüksége van. Ez így van a törpenyúl gazdiknál is, a cicásoknál is, és más kisállat gazdijánál is. Mindannyian azt szeretnénk, ha kisállatunk egészséges lenne, és sokáig élne. A jó, hogy ebben mi segíthetünk, a rossz az, hogy el is ronthatjuk, a nem megfelelő tartással, és etetéssel.
Mindig azt kell figyelembe venni, hogy mit eszik a szőrmók, hiszen az befolyásolja egészségét. Egy jól megtervezett, változatos étrend minden vitamint biztosít, amire egy törpenyúlnak szüksége van. Azt is mondhatnánk, hogy a nyulak meg vannak áldva, különleges képességük az, hogy kétféle bélsarat képesek létrehozni. Az egyik az átlagos nyúlbogyó, a másik az úgynevezett lágy bélsár, melyet rögtön megesznek a nyuszik, él rengeteg vitamin van benne. A lágy bélsár fehérjéket, B-vitamint, és aminosavat tartalmaz, ezzel képesek hiány esetén fehérje, és aminosav szükségleteiket pótolni.
Alapesetben nincs szükség külön vitamin adására, kivéve, ha betegség, vagy műtét után lábadozik a törpenyúl. Vásárolhatunk neki különböző vitaminos dropszokat, vagy jutalom falatkákat, de ne vigyük túlzásba. Ha mégis szükség van vitaminpótlásra, a probiotikum jöhet szóba. A probiotikumok sok százalékban tartalmaznak vitaminokat, és segítenek helyreállítani a kis muszó bélflóráját. Stresszes helyzetekben is adható, vagy ivartalanítás után, esetleg gyógyszeres kezelés után. Ez meghozza a nyuszi étvágyát, oldja a stresszt. Ha ilyet szeretnénk beszerezni kifejezetten nyulak számára gyártottat vegyünk, ne macskák, vagy kutyáknak valót!
Normál esetben viszont nincs szükség ilyesmire, mert a nyuszi előállítja magának, mi pedig olyat adunk neki, amire valóban szüksége van.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csincsilla lakása

A csincsillának nagyon nagy a helyigénye, éppen ezért érdemes átgondolni, hogy el tudjuk e normális …

Hozzászólás