Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Milyen háziállatot válasszunk gyermekünknek?

Milyen háziállatot válasszunk gyermekünknek?

Ön is hallotta már gyermekétől? – Anyu, Apu! Úgy szeretnék egy háziállatot! Bizony, eljön az idő, mikor a gyerek már nem a játékboltba akar elrángatni minket, hanem a kisállat-kereskedésbe. Hallja a baráttól, a játszótéren, az óvodában a társaitól, hogy azoknak milyen aranyos kisebb-nagyobb házi kedvence van otthon, s csakhamar ő is szeretne egyet. Ne essünk kétségbe, sok előnye van, ha egy háziállata van a gyereknek!
Ha lelkiismeretesen gondozza, eléggé érett az állattartáshoz, akkor nyugodtan igent mondhatunk neki. Ezután felmerül a kérdés: mégis mit vásároljunk? Elsőre nem kell nagy állat, egy egyszerűen gondozható kis rágcsáló is, pl. hörcsög, degu, vagy futóegér is tökéletes választás. Aztán ha úgy látjuk, hogy a gyermek megfelelően bánik vele, később kaphat egy nagyobb állatot is mellé.
A kiválasztásnál fontos szempont az otthoni körülmény: hol tudjuk elhelyezni az állatkát, mennyi idős gyermekek laknak a lakásban, gyakran utazunk-e el, mennyi pénzt szánunk rá stb. Díszhalakat például talán nem a legjobb megoldás kisgyermeknek venni, hiszen amellett, hogy sok berendezés kell az akváriumba, nem is tud velük a gyerkőc mit csinálni. Annál jobb valamiféle rágcsálót választani, mert általában nincs túl nagy igényük és kézhez lehet szoktatni őket, így a kicsi örömmel fog játszani velük.
Ha már kigondoltuk milyen állatot veszünk, mindenképpen olvassunk utána, hogyan kell gondozni. Rengeteg hobbiállat tartásáról szóló könyv íródott már illetve az interneten is számos anyagot találhatunk.
Ami még nagyon fontos: az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett, egy példányt vásároljunk, hisz’ nem biztos, hogy szerencsés egymás mellé tenni pl. egy nőstény és egy hím hörcsögöt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply