Por allergia

Az allergia röviden túlérzékenységet jelent. Ilyenkor, ha valamire allergiásak vagyunk, a szervezet immunrendszere ártalmatlan anyagok ellen védekezik, ilyenkor jelentkeznek az allergiás panaszok.
A porallergia esetén a védekező mechanizmus által többféle tünetet produkálhatunk. Ezek főként a következők lehetnek: kaparó torok, csöpögő orr, rekedtség, könnyező, piros szem, kötőhártya gyulladás, viszketés, bőrpír, de akár légszomj és rosszullét is.
A por allergia okozói is sokrétűek lehetnek, például: házi por, virágporok, penészgombák, cementpor, liszt, állati eredetű fehérjék, élelmiszer adalékok, vegyi anyagok, kozmetikai és mosószerek, festékek.
A porallergia bárkinél kialakulhat, de a csecsemőkre ez fokozottan igaz. A csecsemők napjuk nagy részét zárt helyiségben töltik, az ágyban később a szőnyegen, a padlón. Ilyenkor sokkal közelebb kerülnek a porforrásokhoz és az egyébként is gyengébb immunrendszerük kevésbé hatékonyan tud védekezni. Azonban akár egy felnőtt embernél is kialakulhat, ha 1 gramm porban az 50 allergén egységet meghaladja a mérőszám.
A levegőben szálló nano méretű részecskék a légzés során a légutakba kerülnek és a nyálkahártyába tapadva megindítják támadásukat. Érdekes és megjegyzendő, hogyha egy áldott állapotban lévő hölgy minél többet tartózkodik allergénekkel teli légkörben, akkor a gyermek nagyobb eséllyel lesz allergiás.
A porallergia ellen természetesen lehet védekezni zárt környezetben, rendszeres takarítással, portalanítással, megfelelő légszűrők alkalmazásával esetleg párásítással, mely lecsökkenti a levegőben szálló por mennyiségét. A szabadban azonban mi magunk nem sokat tehetünk, ezen inkább csak a környezetváltozás segíthet, végső esetben azonban a lakhelyváltoztatás is felmerülhet.
A legtöbb tünet általában éjszaka jelentkezik. Legtöbben éjjel fulladnak be, vagy „ragad be” a szemük, mely kötőhártya gyulladásra utal.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás