Kezdőlap / Egészség és fitness / Összefüggés a vitaminok és korunk modern betegségei között

Összefüggés a vitaminok és korunk modern betegségei között

Elismert tény, hogy korunk sok betegségének oka: nem olyan étrenden élünk, ami tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Ahhoz is kevés kétség fér, hogy az olyan súlyos degeneratív betegségek számának növekedése, mint a szívinfarktus, csontritkulás, rák és hasonlók, összefüggnek táplálkozási szokásainkkal.
Az Egészségügyi Világszervezet egyik nemrégiben közzétett jelentése napi 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztását szorgalmazza egészségünk megőrzése érdekében, beleértve a hüvelyeseket, a gabonamagvakat és a dióféléket. A jelentés hangsúlyozza azt a tényt is, hogy mivel a tipikus nyugati étrendből az alapvető tápanyagok jelentős része hiányzik, előfordulhat, hogy bár túltápláltak vagyunk, mégis hiányos a táplálkozásunk.
Milyen hatással vannak a vitaminok az egészségre? Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a C-vitamin összefügg a közönséges náthával szemben tanúsított ellenálló képességgel, a B-vitamin komplex az egészséges idegrendszerrel, a fokhagyma pedig a vér alacsony koleszterinszintjével, máris kezd nyilvánvalóvá válni a kapcsolat az étrend és az igazi egészség között.
A vitaminok és az ásványi anyagok azonban nemcsak egyik napról a másikra fejtik ki áldásos hatásukat. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy ezek a mikrotápanyagok segítenek megelőzni az olyan hosszú idő alatt kifejlődő betegségeket is, mint például a rák. Úgy vélik, ebben a kapcsolatban a fő szerep az E- és C-vitaminé, valamint a béta-karotiné.
Egyre erősödik az a vélemény, hogy azok az emberek lesznek legkisebb valószínűséggel rákosak, akiknek a vérében legmagasabb az antioxidáns béta-karotin, a C-vitamin és az E-vitamin koncentrációja. Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megakadályozzák az ételek avasodását, és meggátolják, hogy az oxigén más anyagokkal egyesülve kárt tegyen a sejtekben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozással kapcsolatos kérdések

Túl zsírosan eszünk, sok fehérjét és kevés ballasztanyagot fogyasztunk, túlsúlyosak vagyunk- ilyen és hasonló megállapításokat …

Leave a Reply