Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / A száraz ajkak ápolása

A száraz ajkak ápolása

Ha száraz az ajkunk, azt mindenképpen észrevesszük. Többnyire kipirosodással jár, hámlással, hólyagokkal, nehezen gyógyuló fájdalmas berepedésekkel, és akár el is fertőződhet, ha nem kezeljük. Ehhez járulhat még az ajkak körüli bőr kiszáradása és hámlása. Ezek a tünetek többnyire akkor jelentkeznek, majd súlyosbodnak, ha bőrünk erősen ki van téve a hidegnek, szélnek, tűző napsütésnek.
A repedezett ajkakra a legjobb a méhviasz vagy az azt tartalmazó ajakápolók, illetve az olaj alapú krémek. Ezek segítenek visszanyerni az ajkak nedvességét, és megvédenek a további repedezéstől. Ha ezek közül egyik sincs kéznél, a vazelin is megteszi.
Nyáron és télen különösen fontos, hogy védjük az ajkunkat. Fényvédőt tartalmazó ajakápolót keressünk, mert a ultraibolya sugarak egész évben károsak lehetnek nemcsak az arcunk vagy testünk, de ajkunk bőrére is. Télen ajakápolóval védekezzünk a hideg és a szél ellen.
Igyunk minél több vizet, hogy testünk hidratált maradjon. Jó, ha van párásító berendezésünk, mert a fűtési szezonban igen száraz lehet a lakásokban a levegő.
Egész évben figyeljünk oda ajkaink védelmére. Ha a repedezés mindezek ellenére visszatér, lehet, hogy más oka van a problémánknak, például dehidratáltság, alultápláltság, allergia, vagy az, ha állandóan nyalogatjuk az ajkunkat, hogy ne száradjon ki. Ha elegendő mennyiségű víz fogyasztása és megfelelő étrend mellett, az allergének kizárása ellenére is fennáll a probléma, érdemes orvos véleményét kikérnünk. A repedezett ajkak ritka esetben egészségi problémára is utalhatnak, például vérszegénységre vagy fertőzésre.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mellfeszesítés intervallum-melltornával

Ha a mell már nem olyan feszes, mint szeretnénk, ne várjuk a csodát vagy a …

Leave a Reply