Kezdőlap / Tag Archives: tápanyagok

Tag Archives: tápanyagok

Ázsiai cincérek

1997-től kezdődően Európa hol egyik, hol másik országában jelent meg az ázsiai citruscincér (Anoploszarvszerű, glabripennis). Az 1970-es évektől egy-egy ázsiai cincér Európába érkezéséről tudunk. Elsőként Olaszországba hurcolták be 1997-ben nagy bonsaiokkal, 2001-ben Ausztria folytatta a sort gránitszállítmányaival, majd Franciaország, Németország, Nagy-Britannia következett, de Lengyelország és Svájc sem maradt ki azon …

Érdekel a cikk folytatása? »

Összefüggés a vitaminok és korunk modern betegségei között

Elismert tény, hogy korunk sok betegségének oka: nem olyan étrenden élünk, ami tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Ahhoz is kevés kétség fér, hogy az olyan súlyos degeneratív betegségek számának növekedése, mint a szívinfarktus, csontritkulás, rák és hasonlók, összefüggnek táplálkozási szokásainkkal. Az Egészségügyi Világszervezet egyik nemrégiben közzétett jelentése napi 400 gramm zöldség …

Érdekel a cikk folytatása? »

Zsírégetés alapelvei

A gyors zsírégető program minden létfontosságú tápanyagot biztosít az első hét nap során (a második hét az első ismétlése), és főleg negatív kalóriájú ételekkel segíti a zsírégetést.Fogyasszuk a zsírégető levest a főétkezések alkalmával és máskor is, amikor nassolni támad kedvünk.A zsírégető program során soha nem kell éhezni!A gyors zsírégető program …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fantasztikusan sokoldalú C-vitamin

A C-vitamin legfőbb étrendi forrásai: burgonya, gyümölcslevek, citrusfélék és friss zöldségek. Az egyes ételek C-vitamintartalma nagymértékben függ az évszaktól, a fajtától és a frissességtől. A tápanyag-kiegészítés okai A C-vitamin természetesen a skorbut gyors és hatásos ellenszere, de szerencsére ezzel a betegséggel most már nem túl gyakran találkozni a nyugati országokban, …

Érdekel a cikk folytatása? »

A béta karotin biztonságossága és hatása

Béta-karotin szedhető pusztán az A-vitamin hatásáért, de a tápanyagok szabad gyököket pusztító képessége más szempontok miatt is hasznos kiegészítővé teszi. Több tanulmány kimutatta, hogy az alacsony béta-karotin felvétel kapcsolatban áll szívbetegségek és rák kialakulásával. Ezt szem előtt tartva hangsúlyozzák a táplálkozásszakértők napi két-három nagyadag gyümölcs és zöldség fogyasztásának fontosságát. Ha …

Érdekel a cikk folytatása? »

A halolajok csodálatos hatása

A halolajokról a legtöbb embernek a csukamájolaj jut az eszébe, amit évszázadok óta használnak az angolkór megelőzésére. Dr. Samuel Kay 1752-ben a manchesteri ispotályban használt először csukamájolajat a reumás fájdalmak és a csontbántalmak kezelésére. A viktriánus kor orvosai csukamájolajjal kezelték a köszvényt, a tüdőbajt, a légcsőhurutot, az idült bőrbetegségeket és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Niacin és a pellagra

Két egymással rokonságban lévő vegyületet is neveznek niacinnak: a nikotinsavat és a niacinamidot (nikotinamid). A niacin másik ismert neve a B3-vitamin, a pellagra nevű hiánybetegség megelőzője. A pellagra legelső gyógymódja az élesztő-, hús- és tejkúra volt, de egészen a legutóbbi ideig nem volt ismeretes, hogy ez a gyógymód hatását a …

Érdekel a cikk folytatása? »

C-vitamin (aszkorbinsav)-alapvető vitaminforrásunk

A C-vitamint először Dr. Szent-Györgyi Albertnek sikerült elkülönítenie 1928-ban, ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott. A skorbut és a C-vitamin közti kapcsolatot már James Lind bizonyította 1768-ban. Az angol tengerészeket „citromosoknak” csúfolták a magukkal vitt citromok miatt. Ők ugyanis a citromlevet étrend-kiegészítőnek használták a skorbut megelőzésére. Az Egyesült Királyságban mintegy kilencmillióan …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bio-hozzáférhetőség

Ez a kifejezés az elfogyasztott tápanyagnak arra a részére utal, melyet szervezetünk felszív és hasznosít. Egy multivitamin-tabletta lenyelésének puszta ténye még nem jelenti azt, hogy az illető a tablettában lévő összes tápanyagmennyiség jótékony hatásait élvezni fogja. Ha a tápanyagokat nem a legmegfelelőbb arányban fogyasztjuk (más tápanyagokhoz képest), az emésztőcsatornából nem …

Érdekel a cikk folytatása? »

A pantotenátsav és a mellékvese működése

A pantotenátsav neve a görög panthos („mindenhol „) szóból ered. Amint neve is mutatja, széles körben megtalálható minden állati és növényi szövetben. Először rizskorpából különítették el 1939-ben, és ekkor fedezték fel, hogy ez a vegyület szükséges a csirkék egy bőrgyulladásszerű betegségének megelőzésére. A pantotenátsav vízben oldódó vitamin, a B-komplex tagja. …

Érdekel a cikk folytatása? »