Kezdőlap / Egészség és fitness / C-vitamin (aszkorbinsav)-alapvető vitaminforrásunk

C-vitamin (aszkorbinsav)-alapvető vitaminforrásunk

A C-vitamint először Dr. Szent-Györgyi Albertnek sikerült elkülönítenie 1928-ban, ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott. A skorbut és a C-vitamin közti kapcsolatot már James Lind bizonyította 1768-ban. Az angol tengerészeket „citromosoknak” csúfolták a magukkal vitt citromok miatt. Ők ugyanis a citromlevet étrend-kiegészítőnek használták a skorbut megelőzésére.
Az Egyesült Királyságban mintegy kilencmillióan szednek C-vitamint, mely így az ország legnépszerűbb kiegészítője.
A C-vitamin instabil, vízben oldódó vitamin, érzékeny a hőre, a levegőre, a vízre (főzés során kilúgozódik), és a lúgokra (pl. a szódabikarbóna). Egyes fémek, mint például a réz, felgyorsítják a C-vitamin oxidációját, s ezáltal el is pusztítják a vitamint.
Mi a hatása?
A C-vitaminnak nagyon sok feladata van a szervezetben – néhányat még ma sem értünk teljesen. Álljon itt egy lista néhányról ezek közül:
– Kollagénképződés – a kollagének a test sejtjei között található kötőanyagok.
– Növekedés, szövetregeneráció és sebgyógyulás
– Antitestképzés, és a fehérvérsejtek serkentése.
– A kortikoszteroid hormonok termelése a mellékvesében.
– Egyes aminosavak, köztük a tirozin oxidációja.
– A vas felszívódása, szükség esetén raktározása a csontvelőben, a lépben és a májban.
– A folsav anyagcseréjében is szerepet játszik.
A C-vitamin hatékony antioxidáns tulajdonságai révén képes végrehajtani legtöbb feladatát. Ez egyben azt is jelenti, hogy a C-vitamin kiválóan semlegesíti a szabad gyököket – azokat a pusztító és igen reakciókész molekulákat, melyek sokak szerint több súlyos betegség – beleértve a rákot és a szívinfarktust – alapját képezik.
A hiányjelei
A C-vitamin klasszikus hiánybetegsége a skorbut, aminek kezdeti tünetei általában a vérző íny, a kilazult fogak, a fáradékonyság, az ingerlékenység és az izomfájdalom.
A hosszan elnyúló igen enyhe C-vitaminhiány nem feltétlenül vált ki tüneteket, de hajlamossá tehet a rákra és az infarktusra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás