Kezdőlap / Egészség és fitness / Mire használatos a narancsolaj?

Mire használatos a narancsolaj?

Az illóolajok hatóanyagai egyrészt az orr nyálkahártyáján, másrészt a bőr pórusain és a szőrtüszőkön keresztül jutnak be a szervezetünkbe. Az aromaterápia előnye, hogy mind belélegzéssel, mind külsőleg használva részesülhetünk az olajok jótékony hatásaiból.
Külsőleg használhatjuk a narancsolajat masszázsolajként (néhány cseppet valamilyen bázisolajban elkeverve), vagy fürdővizünkbe cseppentve. Keverhetünk belőle akár tusfürdőnkbe is.
A szoba levegőjének illatosítására töltsünk meg egy permetezőflakont vízzel és pár csepp narancsolajjal. Klasszikus módszer a párologtatás aromamécsessel, de ennek hiányában meleg vízzel telt edénybe is tehetünk az olajból.
Torokfájás esetén sós meleg vízbe tegyünk egy csepp illóolajat, és ezzel gargalizáljuk.

A narancsolaj használata az élelmiszeriparban és tisztálkodó- és tisztítószerekben is elterjedt. Ize és aromája miatt szívesen adják üdítőitalokhoz, édességekhez, kekszekhez, csokoládéhoz, különféle desszertekhez. Találkozhatunk azonban vele szappanokban, testápolókban, arckrémekben, dezodorokban és légfrissítőkben is.
D-limonene tartalma miatt az édes narancsolaj hatásos rovarűző. Hígítva kenjük vagy permetezzük olyan helyekre, ahol a nem kívánatos látogatók megjelennek, repedések, ajtók és ablakok környékére. Elriasztja a molyokat, csúszómászókat és hangyákat anélkül, hogy mérgező szerekhez kellene folyamodnunk.

Amire azonban figyelnünk kell: fototoxikus bőrreakciót válthat ki, ezért ne használjuk mielőtt napra mennénk. Nagyon nagy mennyiségben hányást vagy hasmenést okozhat. Várandósság idején, ha májbetegségben, rákban vagy más betegségben szenved valaki, legjobb aromaterapeutától tanácsot kérni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozással kapcsolatos kérdések

Túl zsírosan eszünk, sok fehérjét és kevés ballasztanyagot fogyasztunk, túlsúlyosak vagyunk- ilyen és hasonló megállapításokat …

Leave a Reply