Kezdőlap / Egészség és fitness / Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább osztódjanak. A test normál sejtjei abbahagyják az osztódást, amikor szükséges, a ráksejtekkel ellentétben, amelyek tovább osztódnak, és ezért igen gyorsan szaporodnak. A kemoterápia az egyik módszer ennek leküzdésére. Bár a terápia az egészséget szolgálja, mivel egészséges sejtek is elpusztulnak tőle, az immunrendszer is erősen legyengül. A kezelés után nagyon fontos visszaállítani a szervezet védekezőrendszerét, hogy a beteg újra jól érezze magát.
Érdemes dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó javaslatát kikérni, hogy milyen étrend lenne a beteg számára a legmegfelelőbb a jó egészség visszanyeréséhez. Hasznos lehet multivitamint szedni, mert esetleg vannak olyan tápanyagok, amelyekből nem jut elegendő a szervezetbe még megfelelő étkezés mellett sem. Legyengültebb állapotban sokkal jobban oda kell figyelni a hiánybetegségek megelőzésére is.
Fáradtság, étvágytalanság esetén ajánlott több fehérjét fogyasztani, ami több energiát fog adni. A diófélék és a hüvelyesek is jó fehérjeforrások. A gyümölcsök, zöldségek is nagyon fontosak, az antioxidánsban leggazdagabbak közé tartozik a sárgadinnye, a kajszibarack, a brokkoli vagy a káposzta.
Bár könnyebb mondani, mint betartani, de a stresszt mindenképpen távol kell tartani, amennyire lehetséges. A stressz gyengíti a immunrendszert, és így könnyebb elkapni a fertőzéseket.
Érdemes csatlakozni egy olyan társasághoz vagy csoporthoz, akik hasonló problémával küzdenek és tudják egymást lelkileg támogatni. Ha van kivel megosztani a történteket, az is segít a stressz csökkentésében. Hasznos lehet lazító technikák, mint a jóga vagy a medtáció elsajátítása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozással kapcsolatos kérdések

Túl zsírosan eszünk, sok fehérjét és kevés ballasztanyagot fogyasztunk, túlsúlyosak vagyunk- ilyen és hasonló megállapításokat …

Leave a Reply