Kezdőlap / Divat-szépség / Ajurvédikus táplálkozás: édesen, sósan, savanyúan

Ajurvédikus táplálkozás: édesen, sósan, savanyúan

Az édes íz
Jellemzője: A föld és víz alkotta édes íz a cukrok és a keményítők íze, amelyek főleg az összetett szénhidrátokból, a zsírokból és a fehérjékből származnak. Ez az íz frissítő energiát ad. A természetben sokszor zsíros és nehéz. Az édes íz nagyon tápláló, fiatalító hatású. Elősegíti a szövetek regenerálódását, valamint az újak létrehozását. A táplálkozásban ez az elsődleges íz a haj és a bőr egészségének és növekedésének az elősegítéséhez. Az édes íz túlzott fogyasztása viszont rendellenességeket is előidézhet. Ilyenek a túlsúlyosság, a cukorbetegség és a letargia.
Dosha hatás: Az édes íz növeli a Kapha, csökkenti a Vata és a Pitta hatását.
A savanyú íz
Jellemzője: A föld és a tűz alkotta savanyú íz egy erjesztett vagy savas íz. Melegítő energiát ad. A természetben olajos
és könnyű. A savanyú íz serkenti az étvágyat, fokozza az emésztést, elősegíti az anyagcserét és a keringést. A savanyú íz túlzott fogyasztása olyan rendellenességek kialakulásához vezethet, mint a méreganyagok felhalmozódása a vérben, a túlzott szomjúság, az ödéma, a fekélyesedés, a gyomorégés.
Dosha hatás: A savanyú íz növeli a Pitta és a Kapha, csökkenti a Vata hatását.
A sós íz
Jellemzője: A víz és tűz alkotta sós íz az ásványi sókból származik. A sós íz melegítő energiát ad. A természetben olajos és nehéz. Elősegíti az emésztést, serkenti az étvágyat. A sós ízek lágyító hatásúak, ezért puhítják, lágyítják a szöveteket. Természetüknél fogva hashajtó és nyugtató hatással is bírnak. Ennek az íznek a túlzott fogyasztása őszülést és hajhullást okoz. Az egyéb rendellenességek közé tartoznak a bőr, a vér betegségei, a fekélyek, a kiütések, a magas vérnyomás és a túlmelegedés. .
Dosha hatás: A sós íz növeli a Pitta és a Kapha, csökkenti a Vata hatását.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tájékozódjunk a hajápolási termékek összetételéről

Hajápolási alapanyagok Hogy megértsük a címkék feliratait, először is azokat a szabályokat kell megértenünk, amelyek …

Leave a Reply