Kezdőlap / Egészség és fitness / A béta karotin biztonságossága és hatása

A béta karotin biztonságossága és hatása

Béta-karotin szedhető pusztán az A-vitamin hatásáért, de a tápanyagok szabad gyököket pusztító képessége más szempontok miatt is hasznos kiegészítővé teszi.
Több tanulmány kimutatta, hogy az alacsony béta-karotin felvétel kapcsolatban áll szívbetegségek és rák kialakulásával. Ezt szem előtt tartva hangsúlyozzák a táplálkozásszakértők napi két-három nagyadag gyümölcs és zöldség fogyasztásának fontosságát. Ha ez az élelemadag nem érhető el, akkor a béta-karotin kiegészítése válhat szükségessé.
Ugyancsak tanácsolt a béta-karotin kiegészítése, mielőtt hosszan tartó napsütésnek lennénk kitéve. Segít megóvni a bőrt az ultraviola-sugárzás okozta károsodástól, sőt hosszú távon védelmet nyújt a bőrrákkal szemben is.
Másik lehetőség a béta-karotin használatára, hogy segít csökkenteni a sugárkezelés során tapasztalt mellékhatásokat.
Megjegyzés: Az 1968-as angol Gyógyszertörvény (Medicines Act 1968) szigorúan tiltja, hogy bárki bármilyen készítményt a rák kezelésére ajánljon.
Mennyire biztonságos?
A béta-karotin rendkívül biztonságos módja az A-vitamin felvételének, mivel nagyon nagy mennyiségű béta-karotin fogyasztása esetén a szervezetben a béta-karotint A-vitaminná átalakító folyamat erősen lelassul.
A nagy mennyiségű béta-karotin felvételekor megjelenő egyetlen ismert mellékhatás a carotenaemia (karotintúltengés), ártalmatlan állapot, melyben a bőr enyhén narancssárgás színűvé válik. A béta-karotin kiegészítésének leállításával ez a folyamat visszafordítható. Carotenaemia napi 30 mg vagy nagyobb adagok fogyasztása esetén jelenhet meg.
Hatása más vegyületekkel együtt
A béta-karotin nem alakulhat át tökéletesen A-vitaminná cukorbetegség, csökkent pajzsmirigyműködés vagy súlyos májelégtelenség esetén. Az ilyen betegségekben szenvedőknek nem szabad A-vitamin szükségletüket béta-karotin forrásból fedezni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás