Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Palacsinta nálunk és máshol

Palacsinta nálunk és máshol

A palacsinta eredete az római korra vezethető vissza. Fontos szerepet játszott a római légiók élelmezésében, ugyanis abban az időben még csak lisztből, vízből és sóból állt. Ezek pedig könnyen és sokáig eltartható anyagok. Az első írásos feljegyzések 1439-ből valók, az első magyar nyelvűek pedig a 16. század végén írt szakácskönyvekben olvashatóak. Ez az egyszerűen elkészíthető étel hamar meghódította az egész világot oly annyira, hogy az Angol- szász országokban a palacsintának külön napot szenteltek, amikor is palacsintasütő és feldobó versenyeket rendeznek. A tészta összetétele azonban igen csak eltérő a világ különböző pontjain.

Magyarországon tej, liszt, víz, cukor, só és szódavíz alkotja a tésztát, amit kimondottan vékonyra sütünk. A töltelék lehet édes (túró, kakaópor, lekvár) vagy sós is (darálthús, gomba, zöldségféle). Magyar specialitás a Hortobágyi húsos palacsinta.

Oroszországban blininek hívják és ott élesztős-búzakorpás tésztából készítik. Sütés után tejföllel kenik meg és a tetejére kaviárt szórnak. Mellé Vodkát fogyasztanak.

A maláj palacsinta zöld színű mivel pandan levél kivonat van benne. Néha zöld ételfestéket is használnak a pandan helyett, de az akkor nem érezhető a jellegzetes édes illat. A tészta összetevői: liszt, kókusztej, tojás, só, pandan kivonat, apróra vágott levelek. l Tölteléknek legtöbbször maláj pálmacukorral összedolgozott kókuszreszelék, pandan levél és víz keveréke, amit kukoricakeményítővel sűrítenek.

Igen érdekes még a marokkói palacsinta vagy ahogy ott nevezik ataif. Sós és édes változat is ismert. A vastagabbra sütött tészta tölteléke lehet darált húsos, spenótos töltelék vagy az édes szájúaknak kókuszreszelékkel, sziruppal, párolt gyümölccsel vagy mézzel tálálják!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply