Kezdőlap / Egészség és fitness / Niacin és a pellagra

Niacin és a pellagra

Két egymással rokonságban lévő vegyületet is neveznek niacinnak: a nikotinsavat és a niacinamidot (nikotinamid). A niacin másik ismert neve a B3-vitamin, a pellagra nevű hiánybetegség megelőzője. A pellagra legelső gyógymódja az élesztő-, hús- és tejkúra volt, de egészen a legutóbbi ideig nem volt ismeretes, hogy ez a gyógymód hatását a magas nikotinsav-bevitelnek köszönheti. A többi B-vitaminhoz hasonlóan a niacin is vízben oldódik.
Az ételekben előforduló kész niacin mellett a szervezet maga is képes niacint előállítani a triptofán nevű esszenciális aminosavból. Ez az átalakítás azonban nagyon alacsony hatásfokú, egyetlen niacinmolekula előállításához testünknek hat triptofánmolekulára van szüksége. (Ez alól csak a terhes nők jelentenek kivételt, mivel az ő esetükben a konverzió ennél kétszer hatékonyabb.) A triptofán niacinná való átalakítása egyéb tápanyagok jelenlétét is megkívánja, egyebek között a tiaminét, a piridoxinét (B6-vitamin) és a biotinét. A niacin az egyik legstabilabb B-vitamin, sem a fény, sem a levegő, sem a lúgok nem hatnak rá. Az egyetlen számottevő niacinveszteség akkor jelentkezik, amikor a vegyület főzés során kilúgozódik.
Mi a hatása?
A niacin két formája különböző feladatokat lát el. A sav forma a vérkeringés és az idegrendszer fenntartásában vesz részt, valamint a koleszterin és a zsírok lebontásában. Az amid változat, a nikotinamid, segít a szénhidrátok, zsírok fehérjék bontásában, és az energiatermelésben. A niacin két koenzimet alkot a testben, nevezetesen a nikotinamid-adenin-dinukleotidot (NAD) és a nikotinamin adenin-dinukleotid-foszfátot (NADP). Ezek a koenzimek, a tianinból és riboflavinból alakulókhoz hasonlóan, az energia felszabadításban játszanak szerepet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply