Kezdőlap / Egészség és fitness / A lelki egészség

A lelki egészség

Ma ünnepli a világ a lelki egészség világnapját, melyen elgondolkodhatnánk mit is jelent valójában? Létezik olyan lélek, amely teljesen egészséges. Igen. Bár a lélek kifejezést több értelemben is használjuk, de ebben az esetben érdemes különválasztani a szellem fogalmától. Hiszen a lelki egészség életünkben kell, hogy meghatározója legyen minden napjainknak, tevékenységeinknek és emberi kapcsolatainknak egyaránt. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet definíciója alapján az egészség nem más, mint a teljes fizikai-szociális- és lelki/pszichés egészség. Ha ezek valamelyike megbomlik, akkor már nem beszélhetünk a teljes egészség állapotáról.
Elcsépelt, de igaz mondás, hogy ép testben, ép lélek. Lehet, hogy elcsépelt mondás, de nagyon igaz, mivel ezt több érv is alátámasztja. Például a test küzdelme egyaránt a lélek javára is válik, erősíti és edzi azt, van, amitől erősebbnek érezhetjük magunkat. Továbbá a lelki egészséghez tartozik az egészséges én tudat és énkép, törekvés az egészséges emocionális érzelmekre, a pszichénk megóvása külső hatásoktól abban az esetben, ha ez rombolna minket.
A másik megoldás pedig nem más, mint az életvezetési tanácsadás. Ha már egyedül nem megy, érdemes olyan szakember segítségét kérni, aki nem oktat, de támogat és segít abban, hogy döntésképesek legyünk kérdések meghozatalában, ezáltal lelkünk is nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válik. Erősödik az én tudat, határozottabbá válnak a tervek, ismét érezhetjük az esetlegesen elfelejtett lelki békét.
Ma, a lelki egészség világnapján próbáljuk magunkban megfogadni, hogy vigyázunk lelkünkre, hiszen anélkül félemberekké válunk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás