Kezdőlap / Egészség és fitness / A fantasztikusan sokoldalú C-vitamin

A fantasztikusan sokoldalú C-vitamin

A C-vitamin legfőbb étrendi forrásai: burgonya, gyümölcslevek, citrusfélék és friss zöldségek. Az egyes ételek C-vitamintartalma nagymértékben függ az évszaktól, a fajtától és a frissességtől.
A tápanyag-kiegészítés okai
A C-vitamin természetesen a skorbut gyors és hatásos ellenszere, de szerencsére ezzel a betegséggel most már nem túl gyakran találkozni a nyugati országokban, kivéve talán azokat az idős embereket, akik nagyon kevés friss gyümölcsöt és zöldséget esznek.
Ezenkívül azonban még számos helyzetben lehet gyógyító hatású a C-vitamin, ezek közül néhányat alább részletezünk. Körülbelül napi 1 g fogyasztását javasoljuk, de lehet többet is bevenni.
Fertőzés. Ellenőrzött vizsgálatok kimutatták, hogy egy-egy fertőzés során a szervezet C-vitaminszintje megcsappan. Arra is van bizonyíték, hogy nagyobb adagok segíthetnek a megfázás megelőzésében.
Sebészeti beavatkozások és csonttörések. A C-vitamin segít a sebgyógyulásban műtéti beavatkozások után, és a törések gyógyulása érdekében is létfontosságú.
Fog- és szájbetegségek. A foghúzás előtt és után adott C-vitaminról kimutatták, hogy az íny gyors gyógyulását eredményezi.
Vérszegénység és vérzési rendellenességek. A vérszegénység kezelésében kisegítőként alkalmazott C-vitamin igen jó hatású, a vitamin és a vasanyagcsere fontos kapcsolata miatt. Vérzési rendellenességek esetén a C-vitamin segíthet megerősíteni a törékeny hajszálereket, különösen bioflavonidokkal együtt (melyek a természetben is gyakran fordulnak elő a C-vitaminnal együtt).
Csont-ízületi gyulladás. A C-vitamin (lehetőleg a szervezetben tárolt formában) jó hatással lehet a csont-ízületi gyulladásban szenvedőkre, feltehetőleg a kollagéntermelésben játszott szerepe révén. Néhány beteg esetén, úgy tűnik, csökkenti a fájdalmat és a merevséget.
Allergiák. C-vitamin szupplementációval az allergiás panaszok is enyhíthetők, feltehetőleg a vitamin hisztamin-blokkoló hatása miatt.
Gyomor- és nyombélfekély. A fekélyek gyógyulásában a C-vitamin igen fontos szerepet játszik, de ebben az esetben az oldott (nem savas) forma használata javasolt.
Mennyire biztonságos?
A C-vitamin mindent összevetve rendkívül biztonságos, még napi több grammos adagok mellett sincs semmilyen toxikus hatása. Rövid ideig tartó hasmenés a szokásos mellékhatás, mely akkor jelentkezik, ha valaki többet vesz be, mint amennyit szervezete elvisel.
Hatása más vegyületekkel együtt
A veseköves betegeknek nem tanácsos nagy C-vitamin adagokat szednie (megközelítőleg napi 1 g fölött).
Az úgynevezett „visszacsapásos skorbut” okának azt tartják, ha igen magas – napi 5000 mg és afeletti – C-vitamin adagok szedése után hirtelen abbahagyjuk a szupplementációt. Egy friss áttekintés azonban rámutatott, hogy ennek a hiedelemnek nincs valós alapja. Mindenesetre ajánlatos a nagy C-vitaminadagokat fokozatosan csökkenteni. A C-vitamin valószínűleg csökkenti a triciklikus antidepresszánsok hatását (pl. amitriptilin, imipranin). Számos gyógyszer növelheti a C-vitaminszükségletet, ilyenek a kortizonok, az aszpirin és a fogamzásgátló tabletták.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás