Kezdőlap / Egészség és fitness / Bio-hozzáférhetőség

Bio-hozzáférhetőség

Ez a kifejezés az elfogyasztott tápanyagnak arra a részére utal, melyet szervezetünk felszív és hasznosít. Egy multivitamin-tabletta lenyelésének puszta ténye még nem jelenti azt, hogy az illető a tablettában lévő összes tápanyagmennyiség jótékony hatásait élvezni fogja. Ha a tápanyagokat nem a legmegfelelőbb arányban fogyasztjuk (más tápanyagokhoz képest), az emésztőcsatornából nem fog felszívódni a maximális mennyiség a véráramba. Ezenkívül a tápanyagot olyan formában kell bevinnünk, hogy a szervezet képes legyen átalakítani és az anyagcseréje során hasznosítani. A gyatra minőségben elkészített kiegészítők gyakran anélkül haladnak át a testen, hogy akár csak fel is oldódnának.
Egy adott tápanyag bio-hozzáférhetőségét az étrend többi összetevője is befolyásolja. Ha valaki például sok rostot eszik, az meggátolja a kalcium felszívódását, míg mondjuk, a túlságosan sok vassal vagy cinkkel kiegészített étrend megakadályozza néhány nyomelem felszívódását. Mindez abból ered, hogy az ásványi anyagok egymással versengenek a felszívódásért. Ha tehát valamelyikből bőséges mennyiség áll rendelkezésre, valamelyik másikból másodlagos hiány lehet az eredmény.
Bármiből káros lehet a túl sok. Még a túlzott mértékű vízfogyasztás is lehet halálos. A vitaminok és az ásványok a lehető legnagyobb biztonsággal szedhető anyagok, ahhoz, hogy mérgező hatásaik jelentkezzenek, óriási mennyiségeket kell bevenni belőlük.
Egy vegyületet akkor nevezünk toxikusnak (vagyis mérgezőnek), ha olyan kémiai reakciókat okoz a testben, melyek eredményeképp sajátosan új tünetek és jelenségek lépnek föl, ezeket néha „mellékhatásoknak” nevezik. Egy adott vegyület toxicitásának mértékét molekuláris szerkezete határozza meg. A modern gyógyszerek túlnyomó többsége úgynevezett xenobiotikus, vagyis testidegen eredetű molekulákból áll, melyek normális esetben nem találhatók meg a szervezetben. Ezzel ellentétben a tápanyagok, például a vitaminok, orthomolekulák (vagyis „egészségesek”), és amióta élünk, jelen vannak szervezetünkben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás