Kezdőlap / Állatok / Kutya / Házi kedvencünk a kutya

Házi kedvencünk a kutya

Sok idő telt el azóta, mikor az első emberi települések körül ólálkodó, hulladékok között szaglászó kutyák, nagy becsben tartott háziállatokká válhattak.
Az ember legjobb barátja tartja a mondás a kutyáról. Legyen az sportkutya vagy kopó, munkakutya vagy öleb, a gazdi és háziállata között különleges, és sokszor eltéphetetlen kötelék alakul ki. Csodálatos élmény egy állat rajongását, szeretetét elnyerni, de ez egyben óriási felelősséggel is jár.
Kutyusok esetében például egyáltalán nem mindegy hogy ki tudunk-e menni sétálni
anélkül, hogy kedvencünk kiszaladna az úttestre, vagy úton-útfélen össze akarna verekedni más kutyákkal. Igen sok türelmet kíván a tanítás, de semmiképpen nem hagyható el. Ha a gazdi egyedül nem boldogul, kutyaiskolába viheti a négylábút. A lakásban tartott ebeknél talán a legnagyobb feladat a szobatisztaságra szoktatás. Az első és legfontosabb dolog az etetés és itatás rendjének kialakítása. A kölyökkutya leginkább evés után 10-20 perccel, illetve közvetlenül ébredés után szokott üríteni, tehát az a legjobb ha megtudjuk oldani ilyenkor kivinni a szabadba. A kellő dicséretről se feledkezzünk meg, így erősítve a szabályt. Mivel a kutya alapvetően tiszta állat, előbb-utóbb megérti mit akarunk és siker koronázza fáradozásunk. Ezenkívül figyeljük az állatot: a nyugtalanság, nyüszögés, körbe szimatolás mindenképpen jelzés arra, hogy sűrgősen ki kell vinni.
Ha sokáig magunk mellett akarjuk tudni kedvencünket, nem mindegy hogy milyen mennyiségű és minőségű ételt adunk neki. Egy kutya táplálékigényét sok minden befolyásolhatja, attól függően hogy fiatal, öreg, kis-vagy nagytestű, aktív vagy keveset mozgó. Mindenesetre minden ebnek hat alapvető tápanyagra van szüksége: ezek a víz, a fehérjék, a szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok és a vitaminok. Ezen anyagok helyes aránya biztosítja a kielégítő emésztést, anyagcserét. Ha a kutya kiegyensúlyozott étrendet kap, nem lesz szükség vitamin hozzáadására, viszont a házi koszt nem biztos hogy megfelelő mennyiségben tartalmazza a kívánatos mennyiséget. E kérdésben feltétlenül kérjük ki az állatorvos véleményét.
Az állat testi-lelki egészségének megőrzése érdekében a testmozgást sem lehet elhanyagolni. A játékos edzés nagy előnye, hogy egyszerre tartja jó kondícióban a kutyát,
és az elméjét is foglalkoztatja. Bizonyos tárgyak eldobása és visszahozása nagyon jó
móka. Az apportírozáshoz kedvenc játéktárgyat válasszunk, de ne használjunk lenyelhető méretű tárgyakat vagy ehető dolgot. Vigyázzunk ne fárasszuk ki nagyon a kutyát figyeljük nem látjuk-e rajta a kimerültség jeleit, esetleg légzési nehézségeket. Ha mégis ezt gyanítjuk tartsunk szünetet, nyári hőségben viszont egyáltalán nem ajánlott ez az edzési mód, mert a szájban lévő tárgy akadályozza az állatot a lihegésben. A mozgás előtt tanácsos pár perces sétával bemelegíteni, majd mind a négy lábat egyesével hajlítsuk be illetve nyújtsuk ki, így elkerülhetjük az esetleges húzódásokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alano

Megjelenése kísértetiesen hasonlít masztiff fajtára. Közepesen nagy termetű, temperamentumos kutya. A középkorból ránk maradt írások …

Hozzászólás