Kezdőlap / Kopaszodás / Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás… én csak így hívom, amikor átvitt értelemben több hajam marad a fésűben vagy hajmosás után a fürdőszobában, mint a fejemen. Ilyenkor egy marék hajtól kell búcsúznom. A látvány ijesztő, fésülködni sem mer az ember lánya, hiszen kopaszon még a szüleim sem ismernének rám.
Valójában több oka lehet, nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni.
A környezeti hatások (az én esetemben pl. a sok napsütés), a helytelen táplálkozás, vitaminhiány is okozhatja. Rosszabb esetben gyulladásos megbetegedések, gombás betegségek, nőgyógyászati problémák, hormonális eredetű változások, rosszul felszívódó ásványi anyagok is okozhatják problémánkat.
Kutatások szerint napi 100 szál hajszál elvesztése még nem kóros. Hogy megnyugtassam magam, megszámoltam hány hajszálamat kell kidobnom egy hajmosás vagy fésülködés alkalmával. Az eredmény (a látvánnyal ellentétben) megnyugtató volt, hiszen az ötvenet sem érte el.
Ilyenkor több gyümölcs és zöldség, vörös hús (legfőbb cink forrás) kerül az étrendembe, valamint pár hetes egyéb vitamin- és ásványi anyag készítmény fogyasztásával a probléma gyorsan megoldódik. Sokan nem gondolnánk, hogy a cinkhiány hajhullást és kopaszodást okozhat. A B vitaminok nem csak a hajunkra, de körmünkre, bőrünkre és nem utolsó sorban idegrendszerünkre is jó hatással van. A stressz, a felgyorsult életmód, a környezeti hatások is hatással vannak hajunkra. A nyári strandolás sem tesz jót ékességünknek. Ahogyan bőrünket, úgy hajunkat is védenünk kell, hiszen a nap káros sugarai kiszárítják, napozás közben (de még a forgalmi dugóban rostokolva vagy a gyerekkel a homokozóban ülve is) hajunkra rátapad a száraz por, ezáltal még töredezettebbé válik.
Az alma is hamarabb leesik a fáról, ha megrágja a kukac, így a károsodott hajszálainktól is el kell köszönnünk, és hajunk sem örök életű, tehát ez természetes folyamat.
Szép, egészséges marad a hajunk, ha elegendő cink, vas, szilícium és B-vitamin beviteléről gondoskodunk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen okai lehetnek a hajhullásnak?

Sok oka van a hajhullásnak, de az okok különböznek a nők és a férfiak esetében. …

Leave a Reply