Kezdőlap / Kopaszodás / Milyen okai lehetnek a hajhullásnak?

Milyen okai lehetnek a hajhullásnak?

Sok oka van a hajhullásnak, de az okok különböznek a nők és a férfiak esetében. Tanulmányok azt mutatják, hogy akár napi 100-150 hajszál elvesztése is normális lehet. Az ember hajának három természetes növekedési szakasza van, amelyek folyamatosan ciklikusan követik egymást (tehát a telogén után újra az anagén szakasz jön):
Anagén az aktív vagy más néven növekedési fázis.
Katagén egy viszonylag rövid szakasza a haj életciklusa során, amely során a szőrtüsző zsugorodik.
Telogén a nyugalmi fázisban pihen és megújul.
Normális esetben, mintegy 10%-a van a hajszálaknak nyugalmi fázisban a telogénben. Ekkor a szőr nem növekszik, ez a szakasz előkészíti a szőrt, a ciklikus cserélődésre.

Általában a legtöbb hajhullás nem vezethető vissza valamilyen betegségre vagy a rossz táplálkozásra, bár vannak ilyen esetek is. Gyakori, hogy a haj egyszerűen elvékonyodik, amelyeket genetikai okok, öröklött tényezők idéznek elő, illetve ez része a természetes öregedési folyamatnak. Sok férfi és nő is észreveszi, hogy ritkulni kezd a haja, a harmincas és negyvenes éveitől kezdődően. Van olyan eset, hogy életmódváltással például stresszmentes életmóddal vagy bizonyos táplálkozási változtatásokkal visszafordítható a hajhullás. Továbbá lehetséges, hogy a hajhullást valamilyen hormonális változás okozza, mint például a pubertáskor vagy a menopauza.

Léteznek olyan konkrét betegségek, amelyek okoznak hajhullást, ilyen például a pajzsmirigy betegsége és a vérszegénység. A pajzsmirigy problémákat egy laborvizsgálattal ki lehet zárni, a vérszegénység pedig egy teljes vérképpel is megállapítható. A napi 100-150 hajszál kihullása normálisnak mondható, de fontos hogy kizárjuk az okokat egy hírtelen hajhullás jelentkezésekor, ezért érdemes orvoshoz fordulni. Ha aggódik az ember, akkor érdemes felkeresni a körzeti orvost, aki segítséget nyújt ilyen esetekben, vagy beutalót ír valamely szakorvoshoz, hogy megállapítható legyen a hajhullás oka.
Általában a bőrgyógyász szakorvosok azok, akik speciálisan a bőr problémáival foglalkoznak, és rendelkeznek azzal a szakértelemmel, amely a bőr és a haj problémája esetén szükséges, hogy felállíthassák a diagnózist és a kezelési lehetőségeket, a haj elvékonyodása és kihullása esetén. Egyes esetekben szövetmintát is kell venni a fajbőrről, hogy megállapítható legyen az oka egy ismeretlen eredetű hajhullásnak.

Bár számos gyógyszer létezik a hajhullás ellen, de a gyógyszereknek is mellékhatásai lehetnek, ezért érdemes a gyógyszeres kezelés előtt orvoshoz fordulni, és kikérni a véleményét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás… én csak így hívom, amikor átvitt értelemben több hajam marad a fésűben vagy …

Leave a Reply