Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Egy tűszúrás megmenthet a bajoktól

Egy tűszúrás megmenthet a bajoktól

Ma már kevés olyan komoly betegség van, amelyet ne lehetne elkerülni védőoltással. Lassan már a szívroham megelőzésére is kérhetünk szurit.
A szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős részéért a rossz koleszterin a felelős, amely az idők során lerakódik az artériákban, gátolja a vér áramlását, és szívrohamot okozhat.
Svédországban kidolgoztak egy eljárást: a szervezet T-sejtjeit hívták segítségül a koleszterin-lerakódások elleni harcban. A tudósok azt állítják, hogy az újfajta oltás segítségével a szívbetegségek harmada elkerülhető lesz.
Nagy-Britanniában a lakosság legnagyobb “gyilkosa” a szívbetegség. A szervezet védekező rendszere a megemelkedett koleszterinszintre ugyanúgy reagál, ahogy a fertőzésekre, a baktériumokra és a vírusokra. Az LDL-nek nevezett “rossz” koleszterin nagyobb szintjénél az erek falára tapadó, alacsony sűrűségű lipoprotein-lerakódások, plakkok miatt az érfal begyullad, hiszen az immunrendszer T-sejtjei megtámadják és elpusztítják az oda nem illő koleszterinsejteket. A gyulladás duzzanatot okoz, ami még inkább megnehezíti a véráramlást. A plakk megrepedésekor könnyen kialakulhat vérrög, amely a szívroham kialakulásáért felelős.
Az új vakcina -, amit eddig még csak egereken teszteltek -, a kutatók szerint évekre blokkolja a T-sejtek receptorait, így a magas koleszterinszint halálos szövődménye, az artéria sérülése is könnyebben elkerülhető. A tudósok úgy hiszik, hogy az embereken végzett kísérletek után, 3-5 éven belül mindenki számára elérhető lesz az újfajta oltóanyag. Bár már voltak korábban is ilyen célú kutatások, akkoriban a szakértők arra összpontosítottak, hogy az immunrendszer elpusztítsa a koleszterinsejteket. Ennek hatására azonban még jobban begyulladtak az érintett erek.
A méhnyakrák elleni védőoltás már több éve elérhető Magyarországon is. E megbetegedések 70 százalékáért a human papilloma vírus, a HPV felelős. Négy legveszélyesebb típusa ellen állítottak elő vakcinát, melyet még a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott beadni. Nemcsak lányoknak, hanem fiúknak is, hiszen a férfiak hordozói lehetnek a HPV-nek, miközben náluk nem nagyon okoz tüneteket.
A rák elleni harcban is ígéretes lehet a vakcina. Angol és amerikai kutatók fogtak össze a súlyos probléma megoldására. Majdnem kétszáz daganatos betegen próbálták ki a közös munka gyümölcsét, egy olyan vakcinát, mely egy bizonyos módosított vírusfajtát tartalmaz. Ez beépül a rákos sejtekbe, és elpusztítja azokat. A módszer főként a prosztata-, a vastagbél- és a veseráknál lehet hatásos. Az oltóanyag működési elve az, hogy miután a módosított vírus bejut a daganatos sejtekbe, egy fehérje termelésére ösztönzi azokat. A szervezet beazonosítja ezt a fehérjét, és az ilyet tartalmazó sejteket megtámadja, majd elpusztítja.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemünk fénye

Úgy gondoljuk, hogy a szemünkre már nem is nagyon kell figyelni, hogy természetesen a korral …

Hozzászólás