Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A mell önvizsgálat

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak el kell végeznie 1-2 havonta. Ennek időpontja a havi vérzést követő 7-8. nap. Lényege, hogy a mellet és a környékét megnézzük és állapítsuk. A vizsgálat során csomót, duzzanatot, daganatot kell keresni, melynek mérete változó, pár mm-től pár cm-ig terjedhet. Ha valaki kóróst vagy bizonytalant talál, akkor azonnal forduljanak háziorvoshoz, aki szükség esetén további vizsgálatokat rendelhet el. Tudni kell, hogy a csomók nagy része jóindulatú elváltozás, de ezt pusztán tapintás alapján eldönteni nem lehet, ezért szükségesek a további vizsgálatok. Mivel a betegség idejében való felismerésében és sikeres gyógyításában a mell önvizsgálatának van a legnagyobb szerepe, mindenkinek meg kell tanulnia a technikáját, és rendszeresen kellene végeznie. Néhány módszer:
1.Álljanak a tükörrel szemben meztelen felsőtesttel. Eresszék le a karokat. Nézzék meg a mell alakját, méretét. A két mell méretében, alakjában normális is lehet, kisebb-nagyobb eltérés, ami nem jelent kóros, de ezt ismerni kell. Nézzék meg, hogy van-e rajtuk addig nem látott alakváltozás, duzzanat, bőrráncölódás, bőrbehúzódás, a bimbó behúzódása, bőrpirosság. Ugyan ezt meg kell nézni úgy is, hogy a kezeket össze kulcsolják a tarkón, és úgy is, hogy a tenyereket a csípőre teszik és megfeszítik a mellizmokat.
2. A bal kart a test mellett tartva a jobb kéz hüvelyk- és mutatóujjával tapintsák át a bal mell bimbóudvarát és környékét. Csomót keressenek és mellbimbó váladékozást figyeljenek. Ezt a másik mellel is végezzék el.
3. Feküdjenek hanyatt, és a bal oldali válluk alá tegyenek egy kispárnát. A bal kart emeljék fel és a jobb kéz ujjaival finom, simító-nyomó mozdulatokkal tapintsák át a mell belső felét, majd a kart leengedve a külső felét is. Ugyan ezzel a módszerrel vizsgálják meg a másik mellet is.
4. A mell áttapintása után a hónaljakat is meg kell vizsgálni. Hasonló mozdulatokkal keressenek csomót benne a kart felemelve, majd leengedve is.
5. Majd a kulcscsont feletti árkoz is vizsgálják át leeresztett karral, szintén csomót keresve,

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addison-kór

Az Addinson-kór idült, elsődleges mellékvese-kéreg betegséget foglal magában. Nevét Dr. Thomas Addinson –ról, egy londoni …

Leave a Reply