Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Paranoia. Van kiút?

Paranoia. Van kiút?

A üldözési mánia vagy más néven paranoia túlzó és irracionális szorongás vagy félelem.
A paranoia gyakran az üldözöttség érzésében nyilvánul meg. Ennek a zavarnak vezető tünete a gondosan kidolgozott téveszmék. A rögeszmék irányította viselkedés gyakran hihetőnek tűnik, meggyőzően adják elő a képzelgésüket.
A páciens többnyire rendezett benyomást kelt, azonban bizonyos furcsaságai szembeötlőek lehetnek, mint például a bizalmatlan, gyanakvó, ellenséges viselkedés.
A betegek hangulata egyébként szinkronban van a téveszmék tartalmával.
Az üldözési mániában szorongó, feszült, sokszor depresszív.

A tipikus paranoid tévhitek közé tartozik, amikor valaki úgy érzi, üldözik, beteg vagy parazitái vannak, Isten kiválasztotta, a gondolatait vagy a cselekedeteit befolyásolják.
Viszonylag ritka betegség, gyakorisága kb. 0,025-0,03%. A férfiakkal szemben a nők kissé nagyobb arányban betegszenek meg.
Több oka is lehet a kialakulásának. Kutatások szerint a genetika is szerepet játszhat benne, ez azt jelenti, hogy örökölhető. Bizonyos agyi területek károsodása esetén paranoid tünetek jelentkezhetnek. Alkohol és kábítószer használat is valószínűsítheti a betegség kialakulását.

A zavarban szenvedő páciensek többsége nem látja be a betegségét. Ezért az első nehézség, hogy be kell láttatni a betegekkel, hogy problémájuk van. Ha ez megtörtént, akkor kezdődhet a kórházi kezelés, ami gyógyszeres terápiát is jelenthet. A betegség kezelésében elengedhetetlen szerepe van a pszichoterápiának.
A páciensek 50%-ában rendeződik az állapot, 20%-ukban csökkenek a tünetek valamilyen szinten, míg 30%-uk állapota a többszöri kezelések után sem javul.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az AIDS terjedése

A nemi érintkezés során férfiről nőre, nőről férfire, ill. homoszexuálisok közötti kapcsolat esetén férfiről férfira, …

Leave a Reply