Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az immuitás fontossága

Az immuitás fontossága

A szerzett immunitás lehet természetes és mesterséges.
1. Szerzett természetes immunitás keletkezik egyes fertőző betegségek kiállása után. Az így létrejött immunitás tartama különböző fertőző betegségek esetében lényegesen eltér egymástól, pl. a kanyaró kiállása úgyszólván az egész életre védetté teszi a szervezetet, míg az influenza utáni immunitás csak rövid ideig tart.
A szervezetben nemcsak jellemző tüneteket okozó megbetegedés esetén indul meg immunválasz, hanem olyankor is, amikor a kórokozó kis mennyiségű, meg nem betegítő adagjával fertőződik (inapparens fertőzés). Ilyenkor betegség nem jön létre, azonban a szervezet az ismétlődő ingerek következtében védetté válik a súlyos fertőzéssel szemben. Ez a latens (lappangó vagy rejtett) immunitás.
2. Szerzett mesterséges immunitáson azt értjük, hogy a szervezet nem természetes úton, hanem mesterséges beavatkozás (védőoltás, immunizálás) révén tesz szert védettségre. A mesterséges immunitás – ugyanúgy, mint a szerzett immunitás – aktív és passzív lehet.
a) Aktív immunizáláskor a természetes immunitás mintájára igyekszünk a szervezetet védetté tenni. Antigént: élő gyengített virulenciájú kórokozót, vagy előtt kórokozót, vagy kórokozók kivont anyagait, vagy kórokozók termékeit (méregtelenített toxin = toxoid) visszük be a szervezetbe, s ezzel a szervezetet megfelelő immunválaszra, s így a jövőben várható fertőzéssel szemben védettség kialakítására késztetjük. A szervezetet tehát – anélkül, hogy megbetegítenénk – olyan állapotba hozzuk, mintha a kórokozó által okozott természetes fertőzésen esett volna át.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás