Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Fotográfia / Makró fényképezés

Makró fényképezés

A makró fotózás a természet fotózás egyik legizgalmasabb és egyben szinte a legrejtélyesebb módja. Ugyanis a makró fotózás nem a nagy állatokat veszi célba, hanem az igen apró dolgokat, mint a rovarok, vagy növények. A makró fotózásnak két hatalmas buktatója van az egyik a fény, a másik pedig a mélységélesség.
Kezdjük először a fénnyel. Általánosságban is elmondhatjuk, hogy ha fény nincs, akkor kép sincs. Nos, ez a makró fotózásnál hatványozottan igaz. Mivel nagyon közel kell menni a célunkhoz, és tényleg nagyon közel mivel pár centiméterről beszélünk. Ilyenkor már a sok fény is kevés, tehát célszerű vakut használni, és abból is olyat, amit az objektív frontlencséjéhez tudunk helyezni.
Valamint célszerű makró objektívet használni, de ha nincs ilyenre pénzünk a költséghatékonyabb megoldás a teleobjektívünk és a gépünk közé helyezett makró közgyűrű. A még költséghatékonyabb megoldás a frontlencse elé tekerhető makró előtétlencse, ez igaz a legolcsóbb ám nem a legjobb megoldás.
Most térjünk át a mélységélességre. Ez az a tartomány melyben fényképezőgépünk éles képet készít. Nagyon közelről fényképezve viszont ez az érték drasztikusan képes lecsökkenni pár milliméterre. DSLR felhasználóknak ilyenkor célszerűbb lerekeszelni a gépet, ezt f12-f16 körüli értékre ajánlatos állítani, ilyenkor a blendét összébb zárjuk, viszont lényegesen kevesebb fény jut be az érzékelőre.
Bridge illetve olyan kompakt gépeknél ahol tudunk rekesz előválasztó módban, illetve makró módban fényképezni a rekeszértéket célszerű a gép legkisebb „f” értékére állítani, tehát a blendét a legjobban ki kell nyitni. Ezeknél a gépeknél általában f3,2 körüli érték, de ha minél kisebb, annál jobb. Itt észrevehető, hogy a DSLR és Bridge gépek között ez fordítva működik, ez az érzékelő lap nagyságából adódik, egy Bridge gépnek sokkal kisebb az érzékelő mérete, mint egy DSLR gépé. Ebből adódik, hogy a Bridge gépnek lényegesen nagyobb a mélységélessége.
Általánosságban elmondható, hogy a makró fotózás teli van kihívással, de minden esetre célszerű megpróbálni, mert ha sikerül egy-két kép az feledteti az esetleges hibákat is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

AWB

Az AWB az angol Automatic White Balance mozaikszava, jelentése Automatikus Fehér Egyensúly. Ez a mai …

Hozzászólás