AWB

Az AWB az angol Automatic White Balance mozaikszava, jelentése Automatikus Fehér Egyensúly. Ez a mai digitális fényképezőgépekbe van integrálva. Lényege, hogy a fehér szín a fotón is fehér legyen. Mivel a fehér fény egy igen tág tartományban „létezik” kb. 2800 K-től 7800 K-ig. Ezt a tartományt szokás színhőmérsékletnek is nevezni. A 2800 K körüli érték „hűvös” vagyis kékes árnyalatokat tartalmaz, míg a 7800 K inkább „meleg” azaz vöröses árnyalatokat tartalmaz. A nappali fény nyáron olyan 5200-5800 K körül szokott lenni, ez naplementekor és napfelkeltekor kicsit feljebb megy, mivel ilyenkor a Napot is vörösebbnek látjuk. Télen viszont lecsökken már nap közben is ez az érték a szürkés-kékes árnyalatok miatt. Az AWB ennek a tág tartománynak az automatizált beállítására szolgál. A mai digitális gépek szoftvere remekül képes beállítani ezt az értéket. Nagyon ritka esetekben viszont nem képesek a gépek beállítani a fehéregyensúlyt, ilyenkor általában színhibás lesz a kép, amit persze utómunkával lehet javítani.

Az összes digitális fényképezőgépre elmondható, hogy tartalmaz AWB-t. Sőt nem csak automatikus beállítást tartalmaznak, hanem vannak előre beállított értékek is, amit a fényképész tud kiválasztani a gép menüjéből. Ilyen előre beállított érték: a napfény, felhős égbolt, vagy a benti fényekből a fluoreszkáló fény, vagy izzó.

Tehát igen nagyszerű dolog az AWB, és nagy segítségére szolgál mindenkinek, aki fotózásra vállalkozik, mivel mindenki szeretné a legtökéletesebb képet elkészíteni, és ez a kis beépített „apróság” segít ennek elérésében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Makró fényképezés

A makró fotózás a természet fotózás egyik legizgalmasabb és egyben szinte a legrejtélyesebb módja. Ugyanis …

Hozzászólás