Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Fotográfia / Digitális fényképezőgépek

Digitális fényképezőgépek

Mostanság nagyon elterjedt hobbi lett a fényképezés, ez főként annak köszönhető, hogy a digitális fényképezőgépek ára drasztikusan lecsökkent. De mégis mi az, hogy digitális fényképezőgép? Nos, a digitális fényképezőgép rendelkezik egy úgy nevezett érzékelőlappal, ami a régen használt analóg gép 35 mm-es filmjét helyettesíti. Erre az érzékelőre érkezik a fény az objektíven keresztül. Az objektív több lencséből áll, melyeket csoportokba szoktak rendezni az objektív tubusán belül.

Manapság a legjobban a kompakt gépeket keresik a fotózni vágyók. Ezek a kompakt gépek főként egyszerűségük és olcsó áruk miatt ennyire kelendők. Általánosságban elmondható róluk, hogy 10 megapixel körüli a felbontásuk, körülbelül 4 szeres optikai zoommal (ez minőségromlás nélküli nagyítást ad) és 2-3 szoros digitális zoommal (ez a kép minőségén jelentősen rontja) rendelkeznek. Valamint több előre beállított jelenet van bennük, ilyen jelenet például: a sportmód, vagy a portrémód. Ezen módok kiválasztásakor a gép automatikusan a legmegfelelőbb képbeállításokat használja, és a felhasználónak megkönnyíti a dolgát, neki igazából csak a képet kell elkészíteni.

Vannak Bridge illetve tükörreflexes fényképezőgépek, ezek általában nagyobb objektívvel rendelkeznek, mint kompakt társaik. Sőt a tükörreflexes gépekhez külön csatlakoztathatunk több különféle objektívet. Tükörreflexes gépet főként profi fényképeszek használnak bonyolultságuk miatt. Ezeken a gépeken a fényképész már lehetőséget kap minden beállítást kézileg megváltoztatni, ezért is bonyolultabb az ilyen gépek használata.

De manapság annyi féle gép létezik, hogy bárki megtalálhatja a magának legmegfelelőbbet, mind színben mind tudásban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Makró fényképezés

A makró fotózás a természet fotózás egyik legizgalmasabb és egyben szinte a legrejtélyesebb módja. Ugyanis …

Hozzászólás