Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Egy lakásban a poratkával

Egy lakásban a poratkával

Emberek millióinak életét keseríti meg nap mint nap az allergia. Mindannyiónk életterében jelen vannak a poratkák, melyek az egyik fő allergiatípusnak a kiváltói.
A szőnyegekben, függönyökben és ágyneműkben telepednek meg. Bár szabad szemmel nem láthatóak, ám annál kellemetlenebb tüneteket okoznak. Ürülékük az egyik fő allergén. Táplálékuk elhalt és levált hámsejtekből áll, ezért ha meg kívánjuk fosztani őket ettől, használjunk antiallergén matracokat, párnákat.
A gyakori nagytakarítás jelentős mértékben csökkenti a por, a penészgomba, a hámlemezkék és egyéb gyakori allergének mennyiségét a lakásban. A bútorokat rendszeresen törölgessük le a portól. Ha súlyos allergiában szenvedünk, kérjük meg a takarításra egy segítőkész családtagunkat, mert a nagy mennyiségű felkavart por csak még inkább ront allergiás állapotunkon.
Gyakran porszívózzunk, a legmegfelelőbb megoldásnak pedig az tűnik, ha végleg megszabadulunk a padlószőnyegtől vagy egyéb szőnyegeinktől.
A lakótérben tartott kisállatok bőréről levált hámdarabkák szintén a poratka kedvelt tápláléka, valamint kisállatunk szőre is allergiás reakciókat válthat ki. Ha módunk van rá, tartsuk a kis kedvencet az udvaron. Számára is tökéletesebb megoldás, mint a négy fal közé zárni őt. Amennyiben ezt nem tudjuk megvalósítani, fürdessük hetente az állatot. Ha macskatartók vagyunk, akkor is megvalósítható a fürdetés, bár kétségtelen, hogy nagyobb odafigyelést igényel, hiszen a macskák köztudottan irtóznak a víztől. Valószínűleg egy-egy ilyen fürdetés után nem számíthatunk heves dorombolásra, de végső soron az állatnak is jót tesz, ha megszabadul kihullott szőrszálaitól.
Megfelelő odafigyeléssel és lakóterünk higiénikusan tartásával akár teljes mértékben elmúlhat allergiánk anélkül, hogy bármiféle gyógyszert kellene rá szednünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás