Allergia fajtái

Az allergia általában a légutak és a nyálkahártyák megbetegedését okozza, de okozhat bőrelváltozást és hatással lehet a gyomorra illetve bélrendszerre is. A leggyakrabban előforduló betegségeket 8 csoportba sorolhatjuk.
Az allergiás nátha tünete a légzőszerveket támadja meg, de szemviszketést is okozhat. Lehet szezonális és egész éves is.
Az allergiás asztma a hörgök szűkületével jár, mely fulladást, nehéz légzést okozhat, enyhébb esetben köhögést vált ki.
Allergiás kötőhártya gyulladás során szemviszketés, könnyezés, kötőhártya gyulladás tapasztalható.
Csalánkiütés: a bőr felületén jelentkezik apró vagy nagyobb piros kiemelkedő foltok formájában. Igen gyakori jelenség, kiváltó okai lehetnek étel vagy gyógyszerallergia, vegyszerek vagy virágpor.
Az ekcéma nem fertőző bőrgyulladás, általában csecsemőkorban kezdődik, tünetei a száraz, hámló, viszkető, vöröses bőr, mely bizonyos esetekben nedvezhet is. Gyakran kiújulhat, és visszatérhet.
Az ételallergia bármikor kialakulhat, el is múlhat, de tartós is lehet. Tünetei a csalánkiütés, viszketés, hasmenés, puffadás, ajak és szemhéjduzzanat, de akár ekcéma és asztma is kialakulhat. A kiváltó ételek fogyasztása kerülendő.
Gyógyszerallergia esetén a tüneteket kiváltó gyógyszert soha többet nem lehet szedni. Tünetei az ételallergiára hasonlítanak.
Rovarcsípés allergiáról akkor beszélünk mikor a csípés helye megduzzad, mely súlyos esetben kiterjedhet egész végtagra vagy arcra is. Okozhat rosszullétet, hányást, fulladást, ájulást, asztmát, viszketést, gégeduzzanatot, szívritmuszavart, a legsúlyosabb esetben halált!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply