Pollen allergia

A pollenallergia rövid megfogalmazásban a természetben található összes fának, fűnek, gyomnak a 15-20 mikronméretű virágpora, mely a különböző nyálkahártyákra kerülve allergiás reakciót, azaz immunológiai folyamatokat indít el a szervezetben.
Bár az összes növény rendelkezik pollenekkel, a legnagyobb veszélyt azok a fajták jelentik, melyeket a szél poroz be, mivel ilyenkor a levegőbe kerül a növény pollenje. A nyári idő a legkedvezőbb ezen növényeknek, így az allergia tünetei is ilyenkor jelentkeznek, de vannak növények melyek már tavasszal is veszélyt jelenthetnek. Mikor meleg, száraz és szeles az idő a pollenek akár több 100 kilométerre is eljuthatnak. Télen könnyebb helyzetben vannak azok, akik allergiásak, hisz ilyenkor a növények nem virágzanak, ezáltal a pollenek is eltűnnek a levegőből.
Tünetei a következők lehetnek: orrfolyás, orrviszketés, szemkönnyezés, szemviszketés, köhögés. Ezeket később szövődmények kísérhetik, például arcüreggyulladás vagy asztmatikus köhögés melyek még jobban igénybe veszik a szervezet immunrendszerét.
Kezelésére általában gyógyszert kell szednie a betegnek, mellyel a tünetek mérsékelhetők, vagy teljesen eltüntethetők és megakadályozza a jövőbeni szövődmények kialakulását. Természetesen egy allergiás betegnek nem árt kerülni azokat a területeket ahol, nagy számban találhatóak éppen virágzó növények.
A pollenallergia a Magyarországi lakosság körülbelül 25 %- át érinti a különböző felmérések alapján. Vannak, akiket enyhébben és vannak olyanok, akiket súlyosabb formában. Magyarországon a közegészségügyi problémák közé sorolják.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás