Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Fotográfia / Fotózás kis pénzből

Fotózás kis pénzből

Ma már számtalan helyen hozzájuthatunk digitális fényképezőgépekhez, a kínálat óriási, nem könnyű eligazodni a géptípusok között.
Felmértük anyagi lehetőségeinket, és megcélozzuk a 30.000 Ft-os árkategóriát.
Jöhet a gépválasztás, de tisztában kell lennünk néhány alapfogalommal, legalább azokkal, amiket a gyártó cég adatként megjelöl a gép dobozán, vagy amiket a reklámújságokban olvashatunk, a készülék fotója mellett.
Tisztázzuk először is a géptípusokat.
A ULTRAKOMPAKT gépek a legegyszerűbbek és a legolcsóbbak egyben, általában fix objektívvel vannak felszerelve, így nem fogunk tudni ráközelíteni a témára, de ez nem katasztrófa, közelebb is sétálhatunk.
Digitális zoom lesz a gépben, de gyakorlatilag nagyon óvatosan kell bánni a használatával, mert az a képminőség rovására mehet.
A KOMPAKT kategóriába sorolható masinák optikai zoom-ot is tartalmaznak, ez lehet akár 5x-ös is. Nagyon hasznos dolog, ha ügyesen használjuk, ám állvány nélkül biztos kéz kell hozzá.
A nagyzoom-os kompaktok, a bridge gépek már egy más árkategória és mint családi fotós talán ki sem használnánk őket.
Az egyik jellemző adat a felbontás, vagyis, hogy hány megapixeles (Mp) a fényképezőgép.
Ma már ritkán kapunk a boltokban 5 Mp alatt gépet, de nem kell megijedni 3 Mp-től felfelé nyugodtan vásárolhatunk, ha mondjuk használt gép mellett döntünk.
1 Mp kb egymillió képpont, 3 Mp tökéletes, ha elő is akarunk hívatni normál méretben papírképet, 5 Mp felett akár A4-es nyomatot is készíttethetünk, a 10 Mp feletti felbontást családi fotósként pedig soha nem fogjuk kihasználni.
Ha tudjuk a zoom-átfogás és a felbontás értékét, már félig ismerjük is a megvásárolni kívánt terméket, ha 30.000 alatt más szolgáltatást is találunk a gépben, annak csak örülni kell, de általában ezek csupán reklámértékkel bírnak.
Mosolyfelismerő funkció, digitális képstabilizátor, nagyobb felbontású video mód, stb.
Memóriakártya, kb. 2000.-, tok 1000.- körül, akksi és töltő 2000.- felett, ha nincs saját akkumulátorja a gépnek.
Ha mindez megvan, jöhet a fotózás, katt és kész…
Na ez így nem teljesen igaz, de erről később.

Jó fotózást!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Digitális fényképezőgépek

Mostanság nagyon elterjedt hobbi lett a fényképezés, ez főként annak köszönhető, hogy a digitális fényképezőgépek …

Hozzászólás