Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Fotográfia / Fotózás kis pénzből

Fotózás kis pénzből

Ma már számtalan helyen hozzájuthatunk digitális fényképezőgépekhez, a kínálat óriási, nem könnyű eligazodni a géptípusok között.
Felmértük anyagi lehetőségeinket, és megcélozzuk a 30.000 Ft-os árkategóriát.
Jöhet a gépválasztás, de tisztában kell lennünk néhány alapfogalommal, legalább azokkal, amiket a gyártó cég adatként megjelöl a gép dobozán, vagy amiket a reklámújságokban olvashatunk, a készülék fotója mellett.
Tisztázzuk először is a géptípusokat.
A ULTRAKOMPAKT gépek a legegyszerűbbek és a legolcsóbbak egyben, általában fix objektívvel vannak felszerelve, így nem fogunk tudni ráközelíteni a témára, de ez nem katasztrófa, közelebb is sétálhatunk.
Digitális zoom lesz a gépben, de gyakorlatilag nagyon óvatosan kell bánni a használatával, mert az a képminőség rovására mehet.
A KOMPAKT kategóriába sorolható masinák optikai zoom-ot is tartalmaznak, ez lehet akár 5x-ös is. Nagyon hasznos dolog, ha ügyesen használjuk, ám állvány nélkül biztos kéz kell hozzá.
A nagyzoom-os kompaktok, a bridge gépek már egy más árkategória és mint családi fotós talán ki sem használnánk őket.
Az egyik jellemző adat a felbontás, vagyis, hogy hány megapixeles (Mp) a fényképezőgép.
Ma már ritkán kapunk a boltokban 5 Mp alatt gépet, de nem kell megijedni 3 Mp-től felfelé nyugodtan vásárolhatunk, ha mondjuk használt gép mellett döntünk.
1 Mp kb egymillió képpont, 3 Mp tökéletes, ha elő is akarunk hívatni normál méretben papírképet, 5 Mp felett akár A4-es nyomatot is készíttethetünk, a 10 Mp feletti felbontást családi fotósként pedig soha nem fogjuk kihasználni.
Ha tudjuk a zoom-átfogás és a felbontás értékét, már félig ismerjük is a megvásárolni kívánt terméket, ha 30.000 alatt más szolgáltatást is találunk a gépben, annak csak örülni kell, de általában ezek csupán reklámértékkel bírnak.
Mosolyfelismerő funkció, digitális képstabilizátor, nagyobb felbontású video mód, stb.
Memóriakártya, kb. 2000.-, tok 1000.- körül, akksi és töltő 2000.- felett, ha nincs saját akkumulátorja a gépnek.
Ha mindez megvan, jöhet a fotózás, katt és kész…
Na ez így nem teljesen igaz, de erről később.

Jó fotózást!

Ezt mindenképpen olvasd el!

AWB

Az AWB az angol Automatic White Balance mozaikszava, jelentése Automatikus Fehér Egyensúly. Ez a mai …

Leave a Reply