Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Néhány fontos dolog, mielőtt hazavinnénk a nyuszit

Néhány fontos dolog, mielőtt hazavinnénk a nyuszit

A nyuszik általában húsvétkor jönnek be a köztudatba, a legtöbb ember csak a „húsvéti nyuszit” ismeri, és ilyenkor nagyon sokan rossz döntést hoznak azzal, hogy megveszik az állatkát csak azért, mert ilyenkor az divatos. A nyúl egyáltalán nem egy játékszer, amit kedvünkre adhatunk, vehetünk, ha valaki megveszi, annak vállalnia is kell érte a felelősséget. Mivel a nyúl akár 10 évig is élhet, érdemes inkább átgondolni, és azért megvenni, mert tényleg szeretnénk. Ezek a kis állatok törékenyek, és nem igazán viselik el a gyermekek állandó piszkálását, nyúzását. Ha valamit túlzásnak gondol akkor megvédi magát, harap, vagy kapar. Mint minden állat, a nyuszi is kötődik gazdijához, ezért nem viseli el ha egy pár hónap után megunják, és továbbadják, és egyébként is nehéz szerető helyet találni neki. Általában húsvét után szokott előfordulni az a szomorú eset, hogy nyuszik tömkelege válik feleslegessé, otthontalanná. Az állatkereskedések nem tudnak mértéktelen mennyiségű állatot befogadni, és az állatkertek is hamar megtelnek. Ezért nagyon fontos, hogy gondoljuk át alaposan a vásárlást.
A törpenyulak alapvetően nem rágcsálók, de nekik is folyamatosan nő a metszőfoguk, ezt még az őseiktől örökölték. Kíváncsi természetük miatt mindent alaposan megvizsgálnak, néha bele-belerágnak egy két dologba, amiért nem hibáztathatjuk őket. Könnyen megelőzhetők az ebből adódó problémák, ha „nyúl biztossá” tesszük a lakásunkat, mielőtt a csöppség megérkezne. Alaposan rejtsük el a vezetékeket, a tapéta alját, és persze a szobanövényeket is. Ha ezután is előfordul, hogy valamit megrágcsál, adjunk neki kifejezetten erre való játékot, ami csak az övé, és nyugodtan szétrághatja.
A nyuszikat minden évben be kell oltatni, kezdetben kétszer is, ehhez el kell vinnünk az állatorvoshoz. Fontos, hogy olyan orvost válasszunk, aki jártas a törpenyulak terén is, és megbízható. A nyúlnak ezenkívül ugyanúgy lehet betegsége, mint a macskának, vagy kutyának, ezért a mi felelősségünk, hogy mindent megadjunk neki, és ha kell megfelelő orvosi ellátást kapjon. Ahhoz, hogy nyuszinknak egészséges, és hosszú élete legyen, fontos, hogy minőségi ételt kapjon, és a megérdemelt tartásban részesüljön. Persze mindez egyszerre soknak tűnhet, de a nyúltartás az egyik legkönnyebb, legszórakoztatóbb időtöltés lehet. Ha tényleg nyuszit szeretnénk, nem kell eltántorodni tőle, mert meghálálják a törődést, és rengeteg szeretetet adnak!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply