Kezdőlap / Állatok / Kutya / Frizbi, nem Hajdú Péterrel

Frizbi, nem Hajdú Péterrel

A kutyafrizbi egy olyan játék, melynek során a gazdi eldob egy műanyagból vagy textilből készült korongot, a kutya pedig akrobatikus, kecses manőverekkel magasra ugrik, elkapja, és visszaviszi a gazdának. Természetesen nem minden kutya egyformán jó frizbi-elkapásban, de a jó apportkészséggel rendelkező vadászkutyáknak és a terelőkutyáknak velük született tehetségük van hozzá.
A textilből készült frizbi biztonságosabb, mint a műanyag, mert nem sérti fel a kutya száját. A játék megtanulásának kezdetén célszerű a tárgyat úgy használni, mint egy etetőtálat. Először el kell gurítani, majd megdicsérni, ha visszahozza.
Mielőtt az ugrásokra sor kerülne, gyakoroltatni kell a kedvenccel a négy lábbal való elugrást a talajtól. Először ne dobjuk túl messzire a tárgyat, folyamatosan növeljük a távolságot. Mindig biztonságos füves területen játsszunk, a beton vagy aszfalt árthat a kutya ízületeinek, talpának. Vigyázzunk, hogy a kemény koronggal ne találjuk el a kutyus fejét, mert akkor a továbbiakban félni fog tőle. Ne szidjuk meg, ha nem sikerül a “mutatvány”, inkább dicsérjük az igyekezetét.
Több, mint 35 éve rendezték meg az első kutyakorongsport versenyt, sőt világbajnokságokon is összemérhették ügyességüket az ebek. A versenyeken a kutyák és a gazdáik 90 másodperces koreografált programot mutattak be zenére. Az állatokat fizikai képességeik, az ugrások tetszetőssége és a trükkök nehézsége alapján értékelték. Az apportírozás gyorsaságán és az ugrások “technikai értékén” kívül a kivitelezés stílusát is pontozták.
Természetesen a kutyatartók többsége nem versenyzés céljából tanítja meg kedvencének a frizbizést. Sokkal inkább a közös játék öröméről, a tanítás, nevelés szórakoztató módozatáról van szó, miközben a gazda is friss levegőn van, és a napi testmozgása is biztosított a szabadprogram során.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alopekisz

V alakú fején óriási fülei háromszög alakúak. Erős az állkapcsa, szája elvékonyodó. Ráfeszülnek ajkai a …

Hozzászólás