Az ekcéma

Az ekcéma két típusát különböztetjük meg. Leggyakoribb az úgynevezett atópiás ekcéma, mely általában allergiára és asztmára hajlamos embereknél alakul ki. Tünetei a vörös foltok a bőrön és a viszketés, melyek általában ötéves kor előtt jelentkeznek és azt követően időszakosan újra megjelennek. Vannak, akik kinövik, mások felnőttkorukban is szenvednek tőle. Akut rohamok során a bőrt kisméretű, folyadékkal telt hólyagok borítják. Idővel a heves vakarás hatására a bőr kérgesedni, hámlani kezd. Ez a sérült bőrfelület érzékeny a bakteriális fertőzésekre.
Az ekcéma másik fajtája a kontakt ekcéma, melyet valamilyen irritáló anyaggal történő érintkezés vált ki, például mosópor, szappan, valamilyen kozmetikum, vagy fém.
Ha az ekcéma nagy területet érint, vagy a házilag javasolt kezelések ellenére is gyakran jelentkezik, feltétlenül forduljunk bőrgyógyászhoz. Amennyiben a viszkető bőrterületen fertőzés jeleit észleljük, esetleg lázunk is van, még súlyosabb helyzettel állunk szemben és elkerülhetetlen az orvosi segítség. A seb kérgesedése, gennyezése, vörös csíkok megjelenése, s heves duzzanat mindenképpen aggodalomra adnak okot.
Időnként előfordul, hogy bizonyos ételek fogyasztása és az ekcéma tüneteinek megjelenése közt összefüggés tapasztalható. A gyanús élelmiszerek közé tartoznak a déligyümölcsök, a tejtermékek, az olajos magvak és a tojás. Próbáljuk egy ideig mellőzni ezeket, majd egyenként fogyasszuk őket néhány napig újra, és figyeljünk arra, hogyan reagál bőrünk. Gyerekek esetében ez a fajta kizárásos diéta rövid idő alatt látványos eredményhez vezethet. Felnőtteknél inkább csak időszakos és enyhe javulást hozhat.
Ha az ekcéma a kézfejünkön jelentkezik, alkalmazhatjuk azt a trükköt, hogy sebtapasszal leragasztjuk a folyton viszkető felületet, így megakadályozzuk, hogy vakarózzunk. Ez ugyanis csak tovább rontja a sérült bőrfelület állapotát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás