A hazai csecsemőtáplálási gyakorlat szerint a babák többsége néhány hetes kortól már kap gyümölcslevet, illetve gyümölcspépet. Ha az anya kifogástalanul táplálkozik, a szopós csecsemőnek erre nincs szüksége. Négy- hat hónapos korban azonban megismertetjük a babát a gyümölcsök és zöldségek présnedvével, ezt követően gyümölcspéppel is. Erre az időre már kialakul a …
Érdekel a cikk folytatása? »Ismerkedés a főzelékkel
Sokan inkább főzelékpürét adnak először, s csak azután gyümölcsöt, olyan meggondolásból, hogy miután a csecsemő a gyümölcsök természetes édes ízét jobban kedveli, azok után nehezebben fogadja el a főzelékpüréket. A baba főzelékeinek elkészítése különleges gondot igényel: fontos, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a konyhatechnikai műveletekből adódó tápanyagveszteséget. Nagyobb a veszteség, …
Érdekel a cikk folytatása? »A hozzátáplálás elkezdése
Ma még az orvosok, védőnők körében sincs teljesen egységes álláspont a baba táplálásával kapcsolatban. Abban többé-kevésbé egyetért mindenki, hogy a baba számára legideálisabb táplálék az anyatej különösen életének első pár hónapjában. Így ha nincs egészségügyi akadálya, a babának a legmegfelelőbb eledel az anyatej. A ma legelterjedtebb és legelfogadottabb etetési elv …
Érdekel a cikk folytatása? »Függőnek született!
Gyerekkorában még csak a körmét rágja, úgy gondolják biztosan egy rossz szokás vagy idegi eredetű. Később mikor el kezd lógni a haverokkal, egyre sűrűbben „kell” sörözni, hiszen az adja a hangulatot. Persze, ha nagyobb a buli akkor a pia is töményebb. Egy átpiált éjszaka után iszonyat a reggel. Jön a …
Érdekel a cikk folytatása? »Hogyan alakulnak ki az élelmiszer-allergiás reakciók?
Az allergéneket az élelmiszer összetevőben kell keresni, méghozzá azokat, amelyek felelősek az allergiás reakció kialakulásáért. Ezek általában olyan fehérjék, melyek ellenállnak a hőnek, a főzésnek, a savnak a gyomorban, és a bél emésztő enzimeinek. Ennek eredményeképpen, az allergének túlélik az utat a gyomorba, és a gyomor nyálkahártyáján keresztül bejutnak a …
Érdekel a cikk folytatása? »Bevezetés az étel allergia világába
Az étel vagy más néven élelmiszer-allergia vagy élelmiszer-intolerancia, majdnem mindenkit érint egy bizonyos szintig. Amikor az ember eszik valamit és ez kellemetlen reakció vált ki, akkor gyakran azt gondolják, hogy allergiásak a megevett ételre. Igazából viszont, a klinikailag bizonyított ételallergiában szenvedők, a teljes lakosságra kivetítve, csak 3%-a a felnőtteknek és …
Érdekel a cikk folytatása? »Az allergia okai, tünetei és kezelése
Az allergia egy túlzott immunreakció olyan anyagokra, amelyek átlagos körülmények között, a szervezet részéről semmilyen reakciót nem váltanak ki. Azokat az anyagokat, amelyek allergiát okoznak allergéneknek hívjuk. Az allergének lehetnek például: a virágpor (pollen) különböző vegyszerek (mosószerek, aceton, stb) ételek (vanília, kagyló, csokoládé, tej, stb) rovarcsípések (méh, hangya, pók, stb) …
Érdekel a cikk folytatása? »Ételallergia
Sokszor hallunk a médiában az ételallergiáról, azonban különbséget kell tenni a tényleges allergia és az ételintolerancia között. Ezeket egymástól elhatárolni nem könnyű, mivel a tünetek hasonlóak. A különbség az immunrendszerben rejlik. Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka valódi ételallergiás. Sok embernek …
Érdekel a cikk folytatása? »Zöldséges savanyúkáposztás fasírt egyben sütve (zöldségektől függ az update kódja) recept
Hozzávalók: Fél zacskó mexikói zöldségkeverék (vagy bármilyen friss zöldség lereszelve) 3-4 egész tojás Pici savanyú káposzta (elhagyható Fűszrek ízlés szerint Zabkorpa (amennyit felvesz) Póréhagyma Pici olivaolaj Kapcsolódó fórumok:rúdfasirt készitése
Érdekel a cikk folytatása? »Zöldborsófőzelék diétásan recept
Hozzávalók: olívaolaj,zöldborsó,petrezselyem,só,rizstej,étkezési keményítő,édesítőszer
Érdekel a cikk folytatása? »