Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Bevezetés az étel allergia világába

Bevezetés az étel allergia világába

Az étel vagy más néven élelmiszer-allergia vagy élelmiszer-intolerancia, majdnem mindenkit érint egy bizonyos szintig. Amikor az ember eszik valamit és ez kellemetlen reakció vált ki, akkor gyakran azt gondolják, hogy allergiásak a megevett ételre. Igazából viszont, a klinikailag bizonyított ételallergiában szenvedők, a teljes lakosságra kivetítve, csak 3%-a a felnőtteknek és 6-8%-a a gyerekeknek.

Ezért van nagy különbség, az orvosilag kimutatott allergiások száma, és a közvélemény által tévesen allergiának gondolt, de a valóságban élelmiszer-intoleranciának nevezett jelenség között. A határvonalat nehéz meghúzni a ténylegesen allergiások között és az étel-intoleranciában szenvedők között. A súlyos étel intoleranciát például már inkább étel-allergiának nevezhetjük.
Az igazi ételallergia egy rendellenes reakciója szervezetnek. A bevitt élelmiszer által kiváltott egyedi reakció az immunrendszer által, ilyenkor jellemzően allergiás tünetek jelennek meg a testen. Más típusú reakciók is léteznek az élelmiszerekre, amelyeket nem élelmiszer-allergiának nevezünk, hanem élelmiszer-intoleranciának, mint például a laktóz intolerancia a tejjel kapcsolatban, továbbá romlott étel esetén megjelenő élelmiszer-mérgezés (ez inkább mérgezés, mint allergia, mégis összemosódhatnak a tünetek hasonlósága miatt).
Az étel-allergiát elválasztva az étel-intoleranciától, azt mondhatjuk, hogy az utóbbi sokkal gyakoribb, mert ezeket különböző betegségek is kiválthatják, több és különböző reakciók jelenhetnek meg ilyenkor, amelyek eltérnek az élelmiszer-allergiáért felelős immunológiai reakcióktól.
Azoknak, akik az élelmiszer-allergiában szenvednek, érdemes elmenniük az orvoshoz és egy étel-allergia tesztet csináltatniuk, hogy kiderítsék, mely ételek milyen allergiás reakciókat válthatnak ki náluk, így elkerülhetnek egy esetleges súlyos helyzetet. Bár általában az élelmiszer allergiás tünetek enyhe lefolyásúak, nem tudhatjuk, hogy mekkora az a mennyiség az adott anyagból, ami súlyos reakciót vált ki, vagy akár halált is okozhat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás