Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Ha a gyógyszer nem használ

Ha a gyógyszer nem használ

Immunrendszerünk csodás találmány: megvéd bennünket a kórokozókkal, káros vegyi anyagokkal szemben, igyekszik őket semlegesíteni vagy megakadályozni, hogy kifejtsék hatásukat. Néha azonban kicsit túllő a célon és akkor is dolgozni kezd, mikor semmi szükség rá. Ez az allergia.
Szinte bármire lehet allergiás az ember, elég annyi, hogy az adott anyagra túlságosan érzékenyen reagáljon az immunrendszere. Lehetünk allergiásak virágporra, állatok szőrére, fémekre, teljesen ártalmatlan vegyi anyagokra – ám ami kétségtelenül az egyik legveszélyesebb: gyógyszerek hatóanyagaira.
Ha a kezünkbe vesszük egy gyógyszer betegtájékoztatóját, láthatjuk, hogy többféle, bonyolult nevű hatóanyagot sorolnak fel benne. Aki nem ért a biokémiához, képtelen mindegyiket felismerni és tudni, mit válthat ki, ezért új gyógyszerek szedése esetén – különösen antibiotikumoknál – résen kell lenni és az első 1-2 napban különös óvatossággal kell eljárni, ugyanis gyakran nem az első bevételkor alakulnak ki az allergiás reakciók.
A felismerés roppant egyszerű: ha egy adott gyógyszertől nem leszünk jobban, ott valami nem stimmel. Egyszerű csalánkiütéstől az izom- és ízületi fájdalmakon át az anafilaxiás sokk nevű, méltán rettegett tünetegyüttesig sokféleképpen jelentkezhet az allergia. Ez utóbbi esetben a légzés nehézzé válik, émelygés, szédülés, eszméletvesztés léphet fel – ez egyébként ismerős lehet a darázscsípésre érzékenyeknek is, hiszen a darazsak mérge is ilyen reakciót vált ki náluk.
Ilyenkor sürgősen kell cselekednünk, minél hamarabb orvoshoz kell jutnunk, aki tudja kezelni a problémát. Nem kell megijedni attól sem, hogy mentőt hívjunk, ha tényleg nagy a baj. Persze egy csalánkiütés esetén nem kell ennyire rohanni, de azt sem szabad annyiban hagyni, a lehető leghamarabb konzultálni kell egy szakemberrel, a folyamatos allergiás reakciók ugyanis nem csak a közérzetet, de az egészségünket is tönkretehetik. Ilyenkor pedig többet árt a gyógyszer, mint amennyit használ. A lényeg az, hogy a gyógyszer csomagolását és betegtájékoztatóját mindig őrizzük meg és mutassuk be az orvosnak, aki meg tudja mondani, melyik hatóanyagra vagyunk túlérzékenyek.
Ha sikerül beazonosítani a kérdéses hatóanyagot, új gyógyszert szoktak felírni, ami ezt nem tartalmazza. Kevésbé súlyos esetekben inkább a tünetek kezelését javasolják. A gyógyszerallergiát azonban nem lehet ennyivel letudni: ha kiderül, hogy mi okozta, feltétlenül jeleznünk kell a háziorvosunknak, hogy onnantól kezdve ne alkalmazza ezt a hatóanyagot, illetve nagyon fontos, hogy mi magunk is tudjuk, milyen gyógyszereket kell kerülnünk. Ne féljünk hát kérdezni az orvostól és ha megvan a hatóanyag, hatóanyagok neve, akár fel is jegyezhetjük egy papírra, amit mindig magunknál tartunk. Sosem tudhatjuk, mikor kell sürgősen orvoshoz mennünk, aki esetleg nem tud a korábban diagnosztizált allergiánkról.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply