Kezdőlap / Tag Archives: élelmiszer

Tag Archives: élelmiszer

Fogyókúra diéta nélkül

A táplálkozási szokások megváltoztatásának legfőbb célja hátat fordítani az energia-dús, zsírban gazdag, túlságosan is édes, alkoholos és az egyoldalú étrendnek, és áttérjünk az igényeinkhez igazított, valamennyi életfontosságú tápanyagot tartalmazó vegyes táplálkozásra. E cél eléréséhez hosszú út vezet. Az elhibázott étkezési szokásokat – miután az ember legmerevebb beidegződései közé tartoznak – …

Érdekel a cikk folytatása? »

Diétás étrend, jó közérzet

A nem éppen könnyű fogyókúra alatt sem kell szenvednünk a finom falatok megvonásától; a jó közérzethez szükség van sok zöldségre, gyümölcsre, ezenkívül előnyben részesítendők a teljes kiőrlésű, nagy rosttartalmú gabonakészítmények is. Ezek az ételféleségek a következőknek köszönhetik kiváló élettani hatásukat: – Vércukorszint stabilizáló hatás, melynek hatására megnő a teljesítőképesség. – …

Érdekel a cikk folytatása? »

Tartós diéta

Számtalan ideálisnak mondott fogyókúra-recept és csodadiéta létezik, melyek közös tulajdonsága, hogy mindezeket különösebb erőfeszítés és éhezés nélkül ígérik. A fölös kilók elleni örökös küzdelem tartós diétát igényel, melyre többféle lehetőség adódik: – Az étkezések előtti és alatti, a szokásosnál jóval több folyadék magunkhoz vétele nagyban növeli a telítettség érzetét. – …

Érdekel a cikk folytatása? »

90 napos diéta

A legtöbb fogyókúra nagy hátránya, hogy megfosztja a fogyni kívánót az étkezés élvezetétől. Az alábbiakban ismertetett 3 hónapos diéta merőben más szisztémát követ, hiszen engedélyezi az addigi étkezési szokásaink nagy részét. Annyi bizonyos, nem kell majd éhezni és íztelen élelmet fogyasztani. Ezt az újfajta diétát amerikai sportorvosok fejlesztették ki, mely …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az élelmiszer szerepe

A szervezetünkbe jutó tápláléknak többféle feladata is van: elsődlegesen energiát biztosít nekünk, ami szükséges az életfunkciók fenntartásához, valamint a mindennapi teendőink elvégzéséhez. Lehetővé teszi a fejlődést valamint a növekedést, és mindemellett még védelmet is ad szervezetünknek, sőt a szükséges szállítóanyagot és oldószert is ez biztosítja. Az életünk fenntartásához és a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Fogyókúrás tanácsok

Az emberiség java részét nap mint nap foglalkoztatja saját külseje, ideális súlyának megszerzése, majd megőrzése, valamint a fittség kérdése. Azon módszerek ismerete, melyekkel ezek a célok viszonylag kevés fáradozással elérhetők szintén fontos tényezők az életben. Előfordulhat azonban – már kora reggel – egyetlen pillantás a mérlegre vagy a tükörbe, és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Túlsúly csökkentés

Az evés életfenntartó funkció, ám manapság az élelmiszer-kínálat a gazdaságilag fejlett régiókban rendkívül, már-már feleslegesen gazdag. Ez a tény, valamint a sokoldalú választék egyaránt folyamatos evésre buzdít, sokszor még a kiapadt pénztárca ellenében is. A hatalmas üzletek roskadásig pakolt polcai még inkább növelik az éhségérzetet. Nehéz ellenállni, ezért mindenféle, laktató, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Zöldségek hűtőzése

Az élelmiszereket már régóta tartósítják, tárolják hűtött állapotban. Az eszkimók évszázadok óta jeget használnak a hal és a hús tárolásához. A legújabb időkben olyan hatékony berendezéseket állítottak elő, amelyek kis helyen elférnek, rendkívül egyesterük, és a legtöbb háztartásban lehetővé teszik az élelmiszerek mélyhűtését. A háztartási mélyhűtők szekrények segítségével rendkívül leegyszerűsödik …

Érdekel a cikk folytatása? »

Előfőzés (blansírozás)

Házi fagyasztáskor ugyanúgy kell blansírozni, mint a konzervgyárakban szokásos, csak kisebb mértékben. A blansírozandó zöldséget felaprítjuk a kívánt darabokra, majd adagonként szűrű kanálba tesszük, és 2-3 percig forró vízbe mártjuk. Ezután kivesszük, és hideg vízben lehűtjük, a vizet lecsurgatjuk róla és becsomagoljuk. Ezt az eljárást a konzerv ipar már régen …

Érdekel a cikk folytatása? »

Keleti szakácsművészet

Hagyományos a keleti népeknél, hogy egyszerre sokfélét főznek, és sokféle fűszerrel ízesítenek. Mint általában, ebben is nagyon ügyelnek a pozitivitásra: az étel, mondják, akkor sikerül igazán jól, ha a főzés pozitív hangulatban történik. Ugyan csak nagyon ügyelnek a tiszteságra, higiéniára. Már főzésközben fenséges illat terjeng. Egy-egy tálaláskor 6-8 ételféleség kerül …

Érdekel a cikk folytatása? »