Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Allergia vizsgálatok

Allergia vizsgálatok

Allergia vizsgálatokkal meghatározhatjuk azokat az anyagokat, amelyekre a vizsgált személy allergiás.

Milyen allergia vizsgálatok vannak?
Sok módszer van az allergia vizsgálatra. A leggyakoribbak ezek közül a következők:
– Bőrtesztek
– Eltörléses vizsgálatok
– Vérvizsgálat

BŐRTESZT
Bőrteszt a leggyakrabban alkalmazott allergia teszt. A teszten belül az egyik általános módszer a pötty teszt. Ez a vizsgálat magában foglalja a forgalomban lévő, legtöbbször allergiát okozó anyagokat. Az anyagmintákból egy pöttyöt tesznek a bőrre, általában az alkarra, felkarra, vagy a hátra. Ezután a mintákat leragasztják, hogy a bőrrel kontaktusban maradjanak és allergizálják a bőr felületét. A tesztet végző orvos figyeli a bőr jeleit, reakcióit, amelyek általában duzzanat és bőrpír, esetleg viszketésérzés formájában jelennek meg. Az eredmények gyors lefolyás esetén akár 15-20 perc alatt is megjelennek, máskor akár napok is szükségesek, viszont minél több idő telik el a minta felhelyezésétől a tünet megjelenéséig, annál inkább beszélhetünk csak irritációról, mint valós allergiáról. A fenti teszt során több allergént is szoktak tesztelni egy időben.
Hasonló módszer a kis mennyiségű allergén bőr rétegek közé juttatása, itt az orvos közvetlenül, folyamatosan figyeli a reakciókat. Ezt nevezik intradermális bőrtesztnek. Sokszor használják ezt a fajta tesztet olyan vizsgálatok esetén, ahol valamilyen egyedi allergiát kell megállapítani, mint például a méhcsípés vagy a penicillin allergia.

A bőrvizsgálatokkal a legjobban kimutatható allergia típusok:
· élelmiszer allergia
· pollen és állati allergiák
· Penicillin allergia
· méreg allergia
· allergiás bőrgyulladás különböző típusai

ELTÖRLÉSES VIZSGÁLATOK
Az eltörléses diétát az élelmiszer-allergia ellenőrzésére használják. Az eltörléses étrendben, azokat az élelmiszereket, amelyek okozhatják az allergiás tüneteket, eltávolítják az étrendből. A speciális diéta néhány hétig tart, majd lassan újra visszavezetésre kerülnek az eltávolított ételek fokozatosan, miközben figyelik a szervezet reakcióit.

VÉRVIZSGÁLATOK
A vérvizsgálat során az immunglobulin (IgE) antitesteket vizsgálják egy adott allergén hatására a vérben. Ezt a vizsgálatot általában akkor használják, ha a bőrvizsgálat nem hoz eredményt vagy nem alkalmazható.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply