Kezdőlap / Tag Archives: allergén

Tag Archives: allergén

Macskaször ártalma

A macskaszőr-allergia eléggé elterjedt, az allergiás emberek majdnem 25%-a szenved tőle. Már csak azért is gyakoribb, mint a kutyaszőr-allergia, mert a macskákat általában nem fürdetjük, és a szőrükben könnyebben megtelepszik az az apró anyag, ami a korpához vagy a pollenhez hasonlít. Az allergiás tüneteket csökkenthetjük mi is. A cica simogatása …

Érdekel a cikk folytatása? »

A gyökeres gonosztevő

Augusztusban és szeptemberben Magyarországon minden ötödik ember a parlagfű allergiától szenved, a tüneteit próbálja csillapítani. A parlagfű Magyarországon mintegy ötmillió hektár területen fordul elő, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít. Nagyon fontos lenne, hogy a lehető legtöbb parlagfűt kiírtsuk a földekről, hiszen, aki allergiás, annak nagyon nehéz átvészelni ezt …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mit tegyünk a parlagfű allergia ellen?

Magyarországon is egyre nő a parlagfűre allergiások száma. A július közepén-végén virágzó egy nyári növény sok és igen ellenálló, akár 30 évig csíraképes magokat termel, melyek a megfelelő körülményekre várnak a csírázáshoz. A parlagfű pollenje a nyálkahártyára kerülve ingerli azt és szemgyulladást, orrfolyást eredményez, de igen komoly allergiás reakció is …

Érdekel a cikk folytatása? »

Információk az allergiáról

Majdnem mindenkinek ismerős ez a téma, allergia. Állandó tüsszögés, orrfújás, könnyező, viszkető szemek. És ezek a kellemetlen tünetek természetesen a legjobbkor, nyár végén és ősz elején jelentkeznek, amikor az ember pihenhetne, nyaralhatna. Sajnos nem néhány ember problémája ez, hiszen augusztusban és szeptemberben Magyarországon minden ötödik ember a parlagfű allergiától szenved. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, azokra a fehérjékre, amelyeket a poratka választ ki emésztése során. Ezek a fehérjék megtámadják a légutakat és szénanáthát vagy asztmát okoznak. Egyes esetekben kialakulhat ekcémás reakció is azoknál, akik hajlamosak rá. A poratka megtalálható minden …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szénanátha

A szénanátha: Maga az elnevezés félrevezető: a szénanáthát, nem a széna okozza. Rendszerint virágpor allergiáról van szó, melyet a tavasszal és nyáron a füvek, fák, gyomnövények virágából szálló pollen (virágpor) idézi elő. A pollen hatására a sejtek hisztamint és egyébvegyületeket választanak ki, ez váltja ki az orr váladékozását, az orrmelléküregek …

Érdekel a cikk folytatása? »

Allergia vizsgálatok

Allergia vizsgálatokkal meghatározhatjuk azokat az anyagokat, amelyekre a vizsgált személy allergiás. Milyen allergia vizsgálatok vannak? Sok módszer van az allergia vizsgálatra. A leggyakoribbak ezek közül a következők: – Bőrtesztek – Eltörléses vizsgálatok – Vérvizsgálat BŐRTESZT Bőrteszt a leggyakrabban alkalmazott allergia teszt. A teszten belül az egyik általános módszer a pötty …

Érdekel a cikk folytatása? »

A parlagfű allergia kezelése

„Jobb megelőzni, mint gyógyítani”, ez legyen a mottó, amikor a parlagfű allergia kezeléséről beszélünk. Ha tudja, hogy allergiás a parlagfű pollenjére, akkor jobb, ha az orvosi kezelést a pollen szezon megkezdése előtt elkezdi. Bár nem lehet megúszni a parlagfű pollenjével való találkozást, érdemes tisztában lenni vele, hogy az ország mely …

Érdekel a cikk folytatása? »

Allergia

Az allergia hazánkban szinte már népbetegségnek számít. Nemtől, kortól függetlenül minden évben egyre több felnőtt és gyermek válik ennek a kellemetlen betegségnek az áldozatává. Legtöbbször a virágok pollenjei okozzák, ám a háztartásban is találkozhatunk vele porallergia néven. Az allergia tünetei lehetnek enyhék, közepesek vagy súlyosak. Az enyhe allergiás tünetek lehetnek …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hogyan alakulnak ki az élelmiszer-allergiás reakciók?

Az allergéneket az élelmiszer összetevőben kell keresni, méghozzá azokat, amelyek felelősek az allergiás reakció kialakulásáért. Ezek általában olyan fehérjék, melyek ellenállnak a hőnek, a főzésnek, a savnak a gyomorban, és a bél emésztő enzimeinek. Ennek eredményeképpen, az allergének túlélik az utat a gyomorba, és a gyomor nyálkahártyáján keresztül bejutnak a …

Érdekel a cikk folytatása? »